ti guarda dal Grande Inquisitor

Sadko in Gent

Sadko is één van die opera's die ik enkel ken van opnames en dan vooral van de drie aria's van de drie vreemde kooplui. De opera van Nikolai Rimski-Korsakov is een echte rariteit, zelfs in Rusland zijn er de afgelopen vijf jaar maar vijf producties van terug te vinden en geen enkele buiten Rusland. Daarvoor alleen al verdient Opera Vlaanderen de nodige lof.

Foto

Zoals verschillende van Rimski-Korsakovs opera's, behoort Sadko tot zijn reeks sprookjesopera's. Sadko is een minstreel in Novgorod die rijk wordt dankzij de gouden vissen van de zeeprinses Volkhova en nadien twaalf jaar rondreist. Hij trouwt met Volkhova en Volkhova verandert in de rivier Volkhov. Sprookjes hebben altijd een diepere betekenis, maar dan valt het te betwijfelen of het een goed idee is om daarvoor Daniel Kramer te engageren. De meesten hebben zijn productie van Carmen hopelijk al verdrongen.

Zijn Sadko is minder rampzalig, maar blinkt toch ook niet uit door duidelijkheid. Het eenheidsdecor van Annette Murschetz bestaat hoofdzakelijk uit een podiumbrede zandbak met zwarte grond. Daarboven hangt, als een soort plafond, een groot videoscherm waarop allerlei - ongetwijfeld goed doordachte - beelden van voetballers, Tom & Jerry-fragmenten, vogels of de maan getoond worden. Of het publiek vanaf het tweede balkon daar veel van ziet, durf ik te betwijfelen. Er zijn een paar mooie beelden, zoals het tweede tafereel met de Witte Zwanen. Minder geslaagd is dan weer de terugkeer van Sadko en zijn compagnons, bepakt met kleurrijke valiezen en opblaasdieren alsof ze een weekendje naar Blankenberge geweest zijn. De "ingeving" om Sadko een halve opera in zijn onderbroek te laten rondlopen, is ongetwijfeld ook het resultaat van een diepzinnige libretto-exegese.

Gelukkig wordt er behoorlijk goed gezongen... in de eerste plaats door de tenor Zurab Zurabishvili als Sadko. Van zijn eerste aria geeft hij nog een vrij lyrische vertolking, maar in de loop van de avond duiken ook meer dramatische kleuren op met toch een teder randje. Betsy Horne kon me dan weer niet echt overtuigen als Volkhova en dan vooral omwille van haar zwakke hoge noten. Victoria Yarovaya zong dan weer Ljoebava (Sadko's echte vrouw) met een indrukwekkende mezzo. Van de drie kooplui was de Venetiaanse handelaar van Pavel Yankovski het best. Een opmerkelijk verschijning was Anatoli Kotscherga in de kleine rol van de Zeekoning, al heeft zijn stem tegenwoordig niet veel kleur of kracht meer.

Wie deze productie wil (her)bekijken vanaf 2 juli online terecht bij The Opera Platform.

Publicatie: vrijdag 23 juni 2017 @ 17:12
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen