ti guarda dal Grande Inquisitor

Rodelinda in Madrid

In het Madrileense Teatro Real leidde Ivor Bolton een nieuwe productie van Handels Rodelinda. Deze productie van Claus Guth zal ook nog te zien zijn in Barcelona, Lyon en Frankfurt.

Foto
Rodelinda, Unulfo (foto © Javier del Real)

Christian Schmidt heeft een indrukwekkend eenheidsdecor op een draaiplatform ontworpen. Het is een levensgroot poppenhuis met aan één kant de voorgevel van het huis van Rodelinda en Bertarido en aan de andere kant een inkijk in het huis over twee niveaus. Beneden zien we een trappenhal en een eetkamer (die in het derde bedrijf ook Bertarido's gevangenis wordt) en boven twee overlopen en de slaapkamer.

Guth gebruikt het zoontje Flavio als centraal karakter. Tijdens de ouverture zien we bijvoorbeeld hoe Bertarido zijn broer Gundeberto vermoordt. Flavio is daar ook bij aanwezig en dat trauma achtervolgt hem de hele opera. Regelmatig duiken dubbels van de andere protagonisten op met een groot masker. Ze zijn enkel zichtbaar voor Flavio en hebben duidelijk een beangstigende invloed op hem. Zelfs het "happy end" van de opera slaagt er niet in om de spoken te verdrijven.

Er is een dubbele bezetting, waarvan ik gisteren de eerste bezetting hoorde. Globaal gezien was het een sterke bezetting met één spijtige uitzondering, met name de Rodelinda van Lucy Crowe. Ze heeft weliswaar een grote stem met een goede en mooie middenstem... maar haar pakweg bovenste octaaf heeft een glasachtige en schrale klank, zonder vibrato. Elk moment lijkt haar stem te breken, de hoogste piepnoten klinken geforceerd en een fractie naast de toon. Ze is wel goed op het vlak van dramatische inleving, maar dat was niet voldoende compensatie.

De mannelijke helft van de bezetting is bij ons goed bekend. De twee castraatrollen werden vertolkt door contratenors. Bejun Mehta zong de Senesino-rol Bertarido. Hij maakte meteen indruk met een zoetgevooisde vertolking van "Dove sei, amato bene". Hij zingt een zachtaardige Bertarido met weinig dramatische stemvoering. Wat contratenors betreft, heb ik toch een lichte voorkeur voor Lawrence Zazzo. Hij heeft een iets grotere stem en klinkt ook virieler in de rol van Unulfo.

Het andere koppel, Grimoaldo en Eduige, werd overtuigend neergezet door Jeremy Ovenden en Sonia Prina. Vooral Prina deed met haar donkere mezzo mijn bloed even sneller stromen als ze in het eerste deel de meest opwindende aria's van de avond vol vuur de zaal inslingert. Umberto Chiummo was tenslotte een degelijke Garibaldo, maar is soms wat slordig met de coloraturen.

Publicatie: zaterdag 1 april 2017 @ 8:45
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen