ti guarda dal Grande Inquisitor

Rodelinda in Madrid

In het Madrileense Teatro Real leidde Ivor Bolton een nieuwe productie van Handels Rodelinda. Deze productie van Claus Guth zal ook nog te zien zijn in Barcelona, Lyon en Frankfurt.

Foto
Rodelinda, Unulfo (foto © Javier del Real)

Christian Schmidt heeft een indrukwekkend eenheidsdecor op een draaiplatform ontworpen. Het is een levensgroot poppenhuis met aan één kant de voorgevel van het huis van Rodelinda en Bertarido en aan de andere kant een inkijk in het huis over twee niveaus. Beneden zien we een trappenhal en een eetkamer (die in het derde bedrijf ook Bertarido's gevangenis wordt) en boven twee overlopen en de slaapkamer.

Guth gebruikt het zoontje Flavio als centraal karakter. Tijdens de ouverture zien we bijvoorbeeld hoe Bertarido zijn broer Gundeberto vermoordt. Flavio is daar ook bij aanwezig en dat trauma achtervolgt hem de hele opera. Regelmatig duiken dubbels van de andere protagonisten op met een groot masker. Ze zijn enkel zichtbaar voor Flavio en hebben duidelijk een beangstigende invloed op hem. Zelfs het "happy end" van de opera slaagt er niet in om de spoken te verdrijven.

Er is een dubbele bezetting, waarvan ik gisteren de eerste bezetting hoorde. Globaal gezien was het een sterke bezetting met één spijtige uitzondering, met name de Rodelinda van Lucy Crowe. Ze heeft weliswaar een grote stem met een goede en mooie middenstem... maar haar pakweg bovenste octaaf heeft een glasachtige en schrale klank, zonder vibrato. Elk moment lijkt haar stem te breken, de hoogste piepnoten klinken geforceerd en een fractie naast de toon. Ze is wel goed op het vlak van dramatische inleving, maar dat was niet voldoende compensatie.

De mannelijke helft van de bezetting is bij ons goed bekend. De twee castraatrollen werden vertolkt door contratenors. Bejun Mehta zong de Senesino-rol Bertarido. Hij maakte meteen indruk met een zoetgevooisde vertolking van "Dove sei, amato bene". Hij zingt een zachtaardige Bertarido met weinig dramatische stemvoering. Wat contratenors betreft, heb ik toch een lichte voorkeur voor Lawrence Zazzo. Hij heeft een iets grotere stem en klinkt ook virieler in de rol van Unulfo.

Het andere koppel, Grimoaldo en Eduige, werd overtuigend neergezet door Jeremy Ovenden en Sonia Prina. Vooral Prina deed met haar donkere mezzo mijn bloed even sneller stromen als ze in het eerste deel de meest opwindende aria's van de avond vol vuur de zaal inslingert. Umberto Chiummo was tenslotte een degelijke Garibaldo, maar is soms wat slordig met de coloraturen.

Publicatie: zaterdag 1 april 2017 @ 8:45
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen