ti guarda dal Grande Inquisitor

Hänsel und Gretel in het PSK

Hänsel und Gretel is een vaste waarde in alle Duitse operahuizen tijdens de eindejaarsperiode. In de Munt is het volgens "Carmen" al meer dan 40 jaar geleden dat Humperdincks sprookjesopera nog te horen was. De Munt brengt nu een versie in het PSK die toch niet echt concertant is...

Foto
foto © Bernard Coutant

Het muzikale deel is echter wel puur concertant. Het Muntorkest zit op het podium, de zangers staan ervoor, al dan niet met een partituur in de buurt. Lothar Koenigs dirigeert uitbundig waarbij de balans met de zangers vaak de mist ingaat... zelfs bij grote stemmen als die van Natascha Petrinsky die de moeder Gertrud zong. Dietrich Henschel zong vader Peter zonder partituur, met zijn typische expressieve tekstbehandeling.

Ilse Eerens was een mooi zand- en dauwmannetje. Talia Or begon zwak als Gretel, maar ze groeide gestaag in de rol tijdens de loop van de avond. Gaëlle Arquez zong Hänsel met een grote, warme mezzo. De heks wordt meestal door een mezzo gezongen, soms door een tenor, maar nu was het de bariton Georg Nigl die zich kon uitleven als de demonische Knusperhexe. Het kinderkoor zorgde voor een hemelse afsluiting van de avond.

Het geheel werd visueel ondersteund door Manual Cinema. Achter het orkest stond een scherm opgesteld waarop dynamische beelden geprojecteerd werden met behulp van ouderwetse overhead-projectors. Die getekende decors zorgen voor sfeer en poëzie en doen vaak denken aan de Duitse expressionistische films uit de jaren '20. Acteurs spelen de dubbels van de zangers, hun schaduwen vertolken een tekstgetrouwe evocatie van het libretto.

Als Koenigs de volgende voorstellingen wat meer aandacht heeft voor de zangers, dan kan het nog een echt leuke voorstelling worden.

Publicatie: woensdag 16 december 2015 @ 18:04
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen