ti guarda dal Grande Inquisitor

December 2015

De eindejaarsperiode is gevuld met de klassieke kerstconcerten en een paar klassiekers uit het operarepertoire.

FotoOpera Vlaanderen grijpt terug naar La bohème in de succesvolle productie van Robert Carsen. Er zijn twee bezettingen voorzien met onder andere Gal James en Monica Zanettin als Mimi, en Najmiddin Mavlyanov en Luciano Ganci als Rodolfo. De première is op 13 december in Antwerpen, Gent komt in januari aan de beurt. [details]

De Waalse Opera herneemt vanaf 18 december Die Zauberflöte in de sprookjesachtige enscenering van Cécile Roussat et Julien Lubek die vijf jaar geleden in de circustent te zien was. Paolo Arrivabeni dirigeert, met Anne-Catherine Gillet (Pamina), Anicio Zorzi Giustiniani (Tamino) en Mario Cassi (Papageno). [details]

De Munt brengt een concertante Hänsel und Gretel in het PSK. Er zijn vier voorstellingen, de eerste is op 15 december, met Lothar Koenigs als dirigent. Gaëlle Arquez en Talia Or zingen de titelrollen. [details]

In december brengt het Brussels Operettetheater zijn jaarlijkse operettevoorstelling. Dit jaar is het een Offenbach-tweeluik met Les Bavards en Monsieur Choufleuri restera chez Lui. De productie gaat op 12 december in Leuven in première, daarna spelen ze nog drie keer in het Kaaitheater. [details]

De Met zendt in december enkel een herneming van "The magic flute" uit. Maar in Utopolis komen de twee Londense operahuizen aan bod. Op 3 december vertonen ze The Mikado vanuit ENO [details]. Op 10 december zijn Cavalleria rusticana en Pagliacci live te zien vanuit Covent Garden, met Aleksandrs Antonenko als Turiddu en Canio, Dimitri Platanias als Alfio en Tonio, Eva-Maria Westbroek als Santuzza en Carmen Giannattasio als Nedda [details].

De Parijse Opéra zendt op 17 december hun nieuwe productie van La damnation de Faust naar de UGC-cinema's. Alvis Hermanis is verantwoordelijk voor de regie. Philippe Jordan leidt een sterbezetting met Jonas Kaufmann (Faust), Bryn Terfel (Méphistophélès) en Sophie Koch (Marguerite). [details]

Deze maand zal ook Handels Messiah twee keer te horen zijn. Hervé Niquet dirigeert een uitvoering op 3 december in het PSK met Katherine Watson, Patricia Bardon, Topi Lehtipuu en Neal Davis [details]. Het Octopusensemble speelt op 20 december in deSingel onder leiding van Bart Van Reyn met als solisten Rachel Redmond, Anna Radziejewska, Samuel Boden en Roland Wood [details].

Het Collegium Vocale en Philippe Herreweghe brengen Weihnachtskantaten van Bach met Dorothee Mields, Damien Guillon, Thomas Hobbs en Peter Kooij als solisten, op 16 december in de Bijloke [details] en op 17 december in deSingel [details].

Cecilia Bartoli's jaarlijks bezoek aan het PSK valt dit jaar op 16 december. Voor het programma keert ze terug naar haar roots met aria's van Mozart en Rossini. [details]

Op 19 december zingt de contratenor Valer Sabadus aria's van Farinelli in het PSK. Hij wordt daarbij begeleid door het Concerto Köln. [details]

Publicatie: zaterdag 28 november 2015 @ 11:37
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen