ti guarda dal Grande Inquisitor

Armida in Gent

Van Lully en Handel over Gluck tot Rossini... het verhaal van de tovenares Armida uit Torquato Tasso's "Gerusalemme liberata" heeft talloze componisten geïnspireerd. Rossini's Armida wordt echter zelden opgevoerd. Naar verluidt, zou het zelfs de eerste keer zijn dat Alberto Zedda het werk dirigeerde.

Foto
foto © Annemie Augustijns

Net zoals Otello wordt ook Armida gekenmerkt door een overdaad aan tenors. Enea Scala zingt Rinaldo met stevige stem en indrukwekkende hoge noten. Dario Schmunck zingt de twee rollen van Goffredo en Carlo. Als Godfried van Bouillon is hij een en al elegantie, voor Carlo klinkt hij plots een stuk robuuster. Robert McPherson hebben we al een paar keer eerder gehoord bij de Vlaamse Opera. Deze keer leek hij niet in vorm te zijn en croonde hij meer de partij van Gernando dan ze te zingen.

Carmen Romeu hebben we vorig jaar leren kennen als de Rossini-Desdemona. Ze zingt een zeer expressieve Armida met een grote stem die in de recitatieven fantastisch op de tekst zit. Haar flakkerende coloraturen worden in de hoogte wel wat slordig, net zoals haar intonatie.

De productie van Mariame Clément is er één om snel te vergeten. Kruisvaarders in maliënkolders staan om een of andere reden op een atletiekpiste in een stadion, een plastieken sekspop moet voor wat ontspanning zorgen. Voor de redding van Armida en Rinaldo op het einde van het eerste bedrijf moeten uiteraard kalasjnikovs bovengehaald worden... een klassieke indicatie dat de regisseur lijdt aan ideeënarmoede.

Publicatie: zondag 22 november 2015 @ 21:23
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Maart 2018

Maart is de maand van het klara-festival, waar onder andere een concertante Pelléas et Mélisande in pianoversie op het programma staat. De Munt brengt het bekendste operatweeluik Cav-Pag en Opera Vlaanderen herneemt de Gürbaca-productie van Parsifal.

Toekomstmuziek, 24-2-2018 9:29
0 opmerkingen

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen