ti guarda dal Grande Inquisitor

Armida in Gent

Van Lully en Handel over Gluck tot Rossini... het verhaal van de tovenares Armida uit Torquato Tasso's "Gerusalemme liberata" heeft talloze componisten geïnspireerd. Rossini's Armida wordt echter zelden opgevoerd. Naar verluidt, zou het zelfs de eerste keer zijn dat Alberto Zedda het werk dirigeerde.

Foto
foto © Annemie Augustijns

Net zoals Otello wordt ook Armida gekenmerkt door een overdaad aan tenors. Enea Scala zingt Rinaldo met stevige stem en indrukwekkende hoge noten. Dario Schmunck zingt de twee rollen van Goffredo en Carlo. Als Godfried van Bouillon is hij een en al elegantie, voor Carlo klinkt hij plots een stuk robuuster. Robert McPherson hebben we al een paar keer eerder gehoord bij de Vlaamse Opera. Deze keer leek hij niet in vorm te zijn en croonde hij meer de partij van Gernando dan ze te zingen.

Carmen Romeu hebben we vorig jaar leren kennen als de Rossini-Desdemona. Ze zingt een zeer expressieve Armida met een grote stem die in de recitatieven fantastisch op de tekst zit. Haar flakkerende coloraturen worden in de hoogte wel wat slordig, net zoals haar intonatie.

De productie van Mariame Clément is er één om snel te vergeten. Kruisvaarders in maliënkolders staan om een of andere reden op een atletiekpiste in een stadion, een plastieken sekspop moet voor wat ontspanning zorgen. Voor de redding van Armida en Rinaldo op het einde van het eerste bedrijf moeten uiteraard kalasjnikovs bovengehaald worden... een klassieke indicatie dat de regisseur lijdt aan ideeënarmoede.

Publicatie: zondag 22 november 2015 @ 21:23
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Opera, 13-6-2018 15:29
0 opmerkingen

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen