ti guarda dal Grande Inquisitor

Joan Rodgers en Gary Griffiths in Oxford

Gisteren was het een Russische avond bij The Oxford Lieder Festival. Joan Rodgers, Gary Griffiths en Sholto Kynoch brachten voor de pauze Tchaikovsky-liederen op gedichten van Tolstoy en een amalgaam aan componisten met Pushkin-liederen na de pauze.

Foto

Het is een eeuwigheid geleden dat ik Joan Rodgers nog gehoord heb. Ik vond haar vroeger al niet echt een grote zangeres, maar ondertussen klinkt haar sopraan klein en fragiel, om niet te zeggen versleten. Voor sommige liederen is dat niet onoverkomelijk, bijvoorbeeld het slaapliedachtige Usni, pechalnyi drug en ook met Kaby znala ya weet ze te ontroeren. Sommige liederen - ik denk dan aan het bekende Sted shumnovo bala - vragen toch wel een ruimere stem. Het hemels mooie To bylo ranneyu vesnoi zou een lied van de Onegin-Tatyana kunnen zijn en roept ook die sfeer op. Het was het eerste lied van de avond en was op het randje van Rodgers' stem.

De Welshe bariton Gary Griffiths beschikt dan weer over een gigantische stem. Zijn stem klinkt mooi, maar als hij forte zingt dan zit hij op de rand van brullen. Af en toe had ik ook twijfels bij zijn intonatie. Interpretatief is het allemaal nogal rechttoe rechtaan. Hij zingt ook alles met een partituur, terwijl Rodgers - op één lied van Anton Rubinstein na - alles uit het hoofd zong.

FotoVoor het Schubert-Fauré-recital kregen we weer een duo. Stephanie Marshall zingt met een mooie, zij het bescheiden, mezzo. Ze zingt een goede Schubert met een effectvol opgebouwde Die Forelle of een goed gedifferentieerd Der Tod und das Mädchen. Ze zingt wel Duits in de Angelsaksische stijl om de doffe e (schlafen, strafen, ...) te vervangen door een korte e. In de Fauré-liederen neemt ze soms te snelle tempo's waardoor een lied als C'est la paix of La fée aux chansons onbegrijpelijk wordt.

De tweede zanger had zich ziek gemeld en werd vervangen door de bariton Gareth Brynmor John... die ook een verkoudheid had. Op een paar momenten na was daar wel niet veel van te merken, alhoewel hij onder andere omstandigheden iets meer had kunnen nuanceren. Hij was in 2013 de winnaar van de Kathleen Ferrier Award en heeft een fantastische stem, schitterend resonant met een stevige viriliteit die ideaal is voor liederen als Der Schiffer.

Gary Matthewman was de pianist van dienst. Hij liet zich opmerken door zijn indrukwekkende evocatie van de rondvliegende bladeren in Chant d'automne.

In de loop van de dag waren er nog een aantal activiteiten in het Ashmolean Museum rond de dichter-schilder Michelangelo, waaronder twee pop-uprecitals in één van de, akoestisch ver van ideale, zalen van het museum. Voor de middag zong de brullende tenor Daniel Norman de Seven Sonnets of Michelangelo van Britten. Na de middag mocht Javier Borda met een machtige bas de Michelangelo-Suite van Shostakovitch vertolken.

Publicatie: vrijdag 23 oktober 2015 @ 10:34
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen