ti guarda dal Grande Inquisitor

Catherine Hopper en John Mark Ainsley in Oxford

Gisteren was een goed gevulde dag op The Oxford Lieder Festival met Wiliam Shakespeare als centrale figuur. De dag werd afgesloten met het duorecital van Catherine Hopper en John Mark Ainsley, met James Baillieu aan de piano.

Foto

Bij een dag met Shakespeare-liederen kan je je verwachten aan een hoop Engelstalige liederen, wat een repertoire is dat me minder aanspreekt... tenzij er een zanger als John Mark Ainsley op het podium staat. Hij is één van die unieke zangers die Engelse liederen op een natuurlijke en vanzelfsprekende manier kan brengen.

De Three Shakespeare Songs van Roger Quilter (opus 6) zijn best wel mooie liederen met een aangrijpende Come away, death, een mooi lyrisch O mistress mine en Blow, blow, thou winter wind waar het herhaalde vers "this life is most jolly" perfect de sfeer weergeeft. It was a lover and his lass is mogelijk een van de meest getoonzette Shakespeare-teksten, Ainsley maakte van de Quilter-versie een elegant volkslied. Finzi's versie van Come away, death werd ontroerend mooi gezongen door Ainsley.

Met Michael Tippett maken we een sprong in de 20-ste eeuw. Zijn Songs for Ariel zijn miniatuurtjes met een minimalistische pianobegeleiding, waarbij het geblaf en gekraai in Come unto these yellow sands voor een komische noot zorgden. Hierbij moet de fantastische pianist James Baillieu vermeld worden. Hij is een van de weinige pianisten die het aandurft om in de kleine Holywell Music Room met een volledig open piano te spelen en toch perfect in balans blijft met de zangers.

Catherine Hopper heeft een mooie, warme mezzo. Zij zong vooral verschillende Ophelia-liederen... toevallig allemaal niet-Engelstalige liederen. Ze slaagde erin om de Ophelia-Lieder van Brahms en Strauss door elkaar te weven en de verschillende stijlen toch niet met elkaar te laten botsen. La mort d'Ophélie zong ze in de versie van Berlioz én van Saint-Saëns, mooi maar totaal onverstaanbaar.

De Lady Macbeth-scène Glamis thou art, and Cawdor, and shalt be van Joseph Horovitz heb ik een paar jaar geleden voor het eerst in Parijs gehoord met Susan Graham. Catherine Hopper heeft niet de expressieve gaven van Graham, maar haar vertolking is hypnotiserend zodat je totaal meegesleept wordt in de wereld van Lady Macbeth.

FotoHet dagelijke Schubert-Fauré-recital wisten ze vandaag ook te combineren met Shakespeare. Schubert schreef drie liederen op (Duitse vertalingen van) Shakespeare-gedichten... waarvan An Silvia zonder twijfel het bekendst is. De bariton George Humphreys en Sholto Kynoch begonnen echter met het bijna even bekende Ständchen. Humphreys heeft een stevige stem, maar ik heb de indruk dat hij zijn stem toedekt waardoor ze onnatuurlijk donker klinkt.

Fauré heeft ook muziek geschreven voor Shylock, uiteraard naar Shakespeares "The merchant of Venice". Het bevat slechts twee liederen, de rest is achtergrondmuziek bij het toneelstuk. Humphreys mist de Franse helderheid en fraseerkunst om echt in deze muziek te kunnen overtuigen. Kynoch kreeg het gezelschap van James Baillieu voor de vierhandige "achtergrondmuziek". Dit moest trouwens een duorecital geweest zijn, maar de mezzo Katie Bray was ziek. Om de vrijgekomen tijd op te vullen, speelden Kynoch en Baillieu een vierhandig pianowerk van Mozart, dat Baillieu nog nooit gezien had. Opmerkelijk.

In de namiddag werd Shakespeare iets meer uitgediept met twee lezingen in de Weston Library. De eerste presentatie ging over "Shakespeare in Music". Er zouden meer dan 20.000 muziekwerken bestaan op basis van Shakespeare (incl. opera's, symfonische werken, ...), maar men beperkte zich tot de "English Song" van Parry over Quilter en Warlock om te eindigen bij Finzi. Finzi's collectie Let us garlands bring werd daarna in de inkomhal van de bibliotheek als een pop-uprecital uitgevoerd door George Humphreys en Sholto Kynoch. Een tweede lezing ging over "Music in Shakespeare" en hoe Shakespeare muziek gebruikte als dramaturgisch element in zijn historische stukken (bv. het gebruik van trompetten in "Richard III"), komedies (bv. het gebruik van populaire melodieën in "Twelfth Night") en tragedies (bv. de bekende ballade van Desdemona in "Othello").

Foto

Tussendoor was er ook nog een recital met twee jonge zangers van het Royal College of Music, begeleid door de uitstekende jonge pianist Ian Tindale.

De sopraan Gemma Lois Summerfield heeft dit jaar de Kathleen Ferrier Award gewonnen. Ze heeft een fantastische stem, maar ik denk dat er eerder een opera-carrière voor haar weggelegd is. Mendelssohns Hexenlied kan redelijk wat overdadige uitbarstingen verdragen, maar het komt te hectisch over. Strauss' Ophelia-Lieder bracht ze in grote operastijl met soms ongepaste tempokeuzes waardoor Guten Morgen, 's ist Sankt Valentinstag onverstaanbaar snel gezongen werd. Het verschil met de verinnerlijkte interpretatie van Catherine Hopper was opvallend.

Maar ook het contrast met de jonge bariton Huw Montague Rendall is gigantisch. Hij heeft alles om uit te groeien tot een meesterlijk liedzanger... en hij zal waarschijnlijk dé ontdekking zijn van dit Festival. Hij zong de zes eerste liederen van Schumanns Heine-Liederkreis. Hij doet dat met minder dramatiek dan Benjamin Appl een paar dagen eerder, maar is daarom niet minder ontroerend in bijvoorbeeld Ich wandelte unter den bäumen. Opmerkelijk was ook zijn vertolking van Beethovens Adelaide, dat meer melancholie was dan ongebreidelde vreugde.

Summerfield en Rendall sloten hun recital samen af met de Sechs Duette (opus 63) van Mendelssohn.

Publicatie: donderdag 22 oktober 2015 @ 9:45
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen