ti guarda dal Grande Inquisitor

Il trovatore in Amsterdam

Caruso's uitspraak over Il trovatore is welbekend: namelijk dat je gewoon de vier beste zangers ter wereld nodig hebt om een succesvolle Trovatore te brengen. Nu, daar is de Nederlandse Opera niet in geslaagd, maar twee op vier is toch met de hakken over de sloot.

Foto
foto's © Ruth Walz

Violeta Urmana lijkt haar sopraan-uitstapje min of meer vaarwel gezegd te hebben. Ze plant nog wel af en toe een Isolde, maar haar agenda wordt toch bevolkt met oude bekenden zoals Kundry, Eboli, Amneris... en Azucena. Haar vertolking van de zigeunerin is overweldigend. Haar stem is over haar volledig bereik nog altijd indrukwekkend mooi, al zijn er een paar occasionele momenten dat haar registers niet naadloos in elkaar overgaan. Maar op expressief vlak veegt ze met iedereen de vloer aan. In de eerste plaats met "Stride la vampa", maar vooral in de eerste de scène met Manrico "Condotta ell'era in ceppi". Als ze "il figlio mio avea bruciato" de zaal inslingert, liepen de rillingen over mijn rug.

Die Manrico is nochtans ook niet van de minste. Ik heb Francesco Meli een paar jaar geleden voor het eerst gehoord als Gabriele Adorno. Hij heeft alles in zich om dé Italiaanse spinto-tenor van het moment te worden. Zijn stem is perfect homogeen, hij heeft de stralende hoogte en het timbre voor de spinto-rollen. "Ah, si ben mio" klinkt ongelooflijk mooi en gemakkelijk... en hij zingt zelfs een triller ! Op geen enkel moment moet hij zijn stem onder druk zetten. Dat combineert hij ook nog eens met een uitstekende tekstinterpretatie. Zelfs tijdens "Di quella pira" vergeet hij niet om de woorden betekenis te geven als hij bijvoorbeeld bij "non può frenarmi il tuo martir" zich tot Leonora wendt en de kleur van zijn stem overeenkomstig aanpast.

Carmen Giannattasio was de Leonora van dienst. Ze beschikt ook over het donker timbre voor een spinto-sopraan, haar stem klinkt ook heel mooi met vooral een ruime hoogte... en dat is het zowat. "Tacea la notte" was slaapverwekkend en liet zich vooral opmerken door het gat waar haar middenstem zou moeten zitten. "D'amor sull'ali rosee" was niet slecht, zij het zonder noemenswaardige trillers, maar de loopjes van "Tu vedrai che amore in terra" werden onwaarschijnlijk slordig afgehaspeld. Simone Piazzola was afgelopen zomer de inspringende Posa in München. Hij is een middelmatige Luna en liet zich vooral opmerken tijdens "Il balen del suo sorriso" met een paar (te) lang aangehouden noten. De rest van de voorstelling bleef hij vocaal op de achtergrond.

Foto

De productie van Alex Ollé van "La Fura dels Baus" is vooral een decor-choreografie, inhoudelijk mager, maar wel met mooie beelden.

Het decor van Alfons Flores bestaat uit grote blokken die volgens een strikt rasterpatroon opgesteld zijn en onvermijdelijk aan het Holocaustmonument in Berlijn doen denken. Ollé plaatst de actie tegen een oorlogsachtergrond zonder heel specifiek te worden. De kostuums vertonen zowel kenmerken van de Eerste als de Tweede Wereldoorlog en er zijn zelfs borstharnassen te zien.

Die blokken zijn wel zeer efficiënt om snel een ander scènebeeld te maken. Ze hangen aan kabels en kunnen opgetrokken worden om putten te creëren die de ene keer graven voorstellen (in het tweede bedrijf), de andere keer loopgraven (in het derde bedrijf). Ollé lijkt ook in een gasmaskerfase te zitten. Na zijn gebruik van gasmaskers in de recente Ballo in de Munt, duiken in deze productie gegasmaskerde lijken op in Azucena's Condotta-aria en zijn ook de nonnen tijdens Leonora's intrede in het klooster voorzien van gasmaskers... tja...

Publicatie: zondag 11 oktober 2015 @ 20:09
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen