ti guarda dal Grande Inquisitor

Daniel Behle in Schwarzenberg

Aan tenors is er deze Schubertiade geen gebrek. Na Mauro Peter, Christoph Prégardien en Piotr Beczala is Daniel Behle de vierde tenor deze week. Samen met pianist Alexander Schmalcz verzorgde hij het laatste liedrecital van deze Schwarzenberg-editie.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

In het programmaboek van de Schubertiade staat achteraan een lijst met alle werken van Schubert. Daarbij wordt aangegeven wat al ooit opgevoerd werd en wat nog niet. Zo zijn er nog ettelijke liederen die de afgelopen 40 jaar nog nooit weerklonken op de Schubertiade. Met dit recital werden niet minder dan vier van die gaten gevuld.

Van sommige van die liederen is het te begrijpen dat ze nog nooit opgevoerd werden. An den Schlaf is waarschijnlijk een onafgewerkt lied. Met het jeugdwerk Die Schatten (D50) valt geen eer te behalen omwille van de vele hoge noten. Maar Der Entfernten heeft wel een zekere charme en zou niet misstaan in het repertoire.

Het is daarenboven verrassend dat Daniel Behle nog nooit mijn liedpad gekruist heeft: hij is al vooraan in de 40 en heeft ook al een behoorlijke lieddiscografie opgebouwd. Ik heb hem wel al een paar keer in opera gehoord, recent nog in de Brusselse Alcina. Hij heeft een lichte, slanke tenor met uistekende expressieve mogelijkheden. Net zoals de meeste zangers deze week stond er een pupiter voor zijn neus... enigszins begrijpelijk voor al die onbekende liederen, alhoewel de sopranen deze week - Karg, Kleiter en Rae - wel de moeite gedaan hadden om alles in te studeren.

Die onbekende liederen waren allemaal verzameld in de eerste helft van het recital. Het eerste lied was er één om snel te vergeten. De 14-jarige Schubert schreef Der Vatermörder (D10!) in grote operastijl met een kolkende pianopartij. Het ligt ongemakkelijk hoog met lange stukken in de passaggio-zone en met veelvuldige hoge la's... en hoger. Ideaal heeft de zanger daar iets meer opwarmingstijd voor nodig. Al die hoge noten kwamen dan ook piepend uit Behles keel. Ik vermoed dat hij er zo snel mogelijk vanaf wou zijn.

Der Flug der Zeit, met zijn wiegend barcarolle-ritme, was het enige minder onbekende lied van deze reeks dood- en graf-gerelateerde liederen, met uitzondering van Erlkönig dat ons warm moest maken voor het vervolg na de pauze. Behle was niet helemaal overtuigend in dit beroemde Goethe-lied. Hij begon wel goed, maar na verloop van tijd vervaagde het vocale onderscheid tussen de drie karakters. "Mein Vater, mein Vater, jetzt fasst er mich an" klonk bijvoorbeeld meer als de paniekerige vader dan de stervende jongen.

Na de pauze kwamen dan al de grote Schubertliederen met als hoogtepunt de twee Rückert-liederen. Na een letterlijk adembenemde Sei mir gegrüßt volgde een van de beste uitvoeringen van Du bist die Ruh die ik ooit gehoord heb. Hij begon mezza voce en houdt dat vier strofen vol. Voor de climax van de laatste strofe - "Dies Augenzelt ..." - verplaatst hij zijn stem om in de eerste doorgang crescendo op te bouwen tot "erhellt". In de herhaling doet hij het nog eens, maar zingt de eerste hoge noot van "(er)-he-ellt" piano en doet er voor de tweede noot nog een diminuendo bij. Ik heb het al veel zangers horen proberen, maar weinigen lukken. En als je het dan hoort: kippenvel !

Hierna waren Ganymed en Am Tage Aller Seelen een koud kunstje. Voor het laatste lied kregen ze het gezelschap van hoornist Ab Koster voor een uitvoering van Auf dem Strom die best nog wat meer repetitietijd had mogen hebben. Voor de bisnummers hielden ze het heel traditioneel met Heidenröslein (de vierde keer al deze week) en Die Forelle.

Publicatie: zaterdag 29 augustus 2015 @ 22:19
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen