ti guarda dal Grande Inquisitor

Brenda Rae in Schwarzenberg

De Amerikaanse sopraan Brenda Rae is in de eerste plaats een operazangeres. Maar voor een recital met "operaliederen" is het niet slecht om een gevierde Lucia en Zerbinetta ter beschikking te hebben. Wolfram Rieger begeleidde haar door dit origineel programma met liederen die je nagenoeg nooit te horen krijgt.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

Brenda Rae was twee jaar geleden ook al eens in Schwarzenberg voor een gemengd kamermuziekprogramma. Ze heeft een lichte sopraan met een groot dynamisch bereik. Ze schudt de hoge noten moeiteloos uit haar mouw al hebben ze een metaalachtige klank.

De twee helften van het programma waren gelijkaardig opgebouwd met eerste Italiaanse liederen, dan een opera-aria en vervolgens nog een handvol "gewone" liederen. Voor die laatste groep liederen leken ze wel heel de Schubert-catalogus afgespeurd te hebben naar liederen die buiten de gebruikelijke lied-tessituur liggen.

Ze begonnen met de Vier Canzonen (D688), vier liederen in belcantostijl toen Wenen stilaan in de greep van de Italiaanse opera en in het bijzonder Rossini begon te geraken. Brenda Rae bouwde een mooie boog met een opvallend opgewekte uitvoering van Guarda, che bianca luna tot een ontroerende Mio ben ricordati. De vier Italiaanse werken na de pauze zijn van de jongere Schubert en waren meestal compositie-oefeningen van Salieri, zoals het charmante La pastorella al prato of een grote aria als Vedi quanto adoro.

De twee opera-aria's kwamen respectievelijk uit Die Freunde von Salamanka en Der vierjährige Posten. De tweede aria, Käthes Gott! Höre meine Stimme!, is de interessantste. Het begint als een gebed uit een Mendelssohn-oratorium, om uit te monden in een kijvende Käthe.

Bij de Duitstalige liederen waren, zoals gezegd, de hoge noten troef in liederen als Von Ida of het bekende Delphine. Maar het is een "normaal" lied als Heimliches Lieben dat het mooiste was, al krijgen de medeklinkers niet altijd evenveel aandacht van Rae en zingt ze teveel de noten in plaats van de tekst. Opmerkelijk was ook de uitvoering van Des Mädchens Klage, het tweede lied dat de nog heel jonge Schubert schreef (D6). Het is een lied waarin Schubert alles wat hij kon bedenken toepast, te beginnen met een stormachtige uitbarsting van de piano.

Voor de bisnummers waren de Schubertiaanse hoge noten op en schakelden ze over op Strauss met Amor.

Publicatie: donderdag 27 augustus 2015 @ 8:41
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen