ti guarda dal Grande Inquisitor

Steinberger en Bauer in Schwarzenberg

Het jaar 1815 is niet alleen het jaar dat Napoleon verslagen werd in Waterloo en het jaar dat Europa hertekend werd op het Congres van Wenen. Het was ook het productiefste Liedjaar van Schubert waarin hij meer dan 140 liederen schreef. De Schubertiade heeft een aantal van die liederen gegroepeerd in twee duorecitals met als titel "Lieder aus dem Jahr 1815". Vandaag zongen Birgid Steinberger en Thomas E. Bauer het eerste recital, met Julius Drake aan de piano.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

Oorspronkelijk was wel een ander duo voorzien. Sara Connolly moest afzeggen omwille van een bacteriële infectie, en Markus Werba had gewoon geen goesting om naar Schwarzenberg te komen. Gelukkig hebben ze met Steinberger en Bauer twee zangers gevonden die het wel zagen zitten om op een paar dagen tijd heel het voorziene programma in te studeren, waarvan ze waarschijnlijk de meeste liederen nog nooit gezongen hadden.

Het was zeker geen groots recital - de liederen van de 18-jarige Schubert waren trouwens ook niet allemaal meesterwerken - maar gezien de omstandigheden best behoorlijk. Er liep heel af en toe wat mis, maar Julius Drake waakte als een moederkip over zijn twee zangers en hield ze in het goede spoor.

Birgid Steinberger is interpretatief de boeiendste van de twee zangers. Haar tekstvoering is wel soms wat wild, bijvoorbeeld in de overdreven forte inzetten van elke strofe van Nähe des Geliebten, wat wel tot het ijzeren Schubertrepertoire behoorde. Daarentegen zong ze wel een heel mooi piano uitgevoerde Der Jüngling am Bache (D192, de tweede versie). Ze kan ook die onbestemde traan in haar stem leggen, wat haar vertolking van Des Mädchens Klage memorabel maakte.

De stem van Thomas E. Bauer gaat qua kleur in de richting van een basbariton. Zijn An Mignon klonk daardoor misschien iets te ongepolijst. Dat het ook anders kan, toonde hij met Das Rosenband. Maar hij kon al zijn dramatische kwaliteiten ten toon spreiden in het hilarische Das gestörte Glück of in het Ossian-lied Cronnan, met korte interventies van Steinberger en een glansrol voor Julius Drake.

Ondanks het korte tijdbestek om deze liederen in de keel te krijgen, hadden ze toch tijd gevonden voor een bisnummer... een duetversie van Heidenröslein.

Publicatie: maandag 24 augustus 2015 @ 21:34
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen