ti guarda dal Grande Inquisitor

Steinberger en Bauer in Schwarzenberg

Het jaar 1815 is niet alleen het jaar dat Napoleon verslagen werd in Waterloo en het jaar dat Europa hertekend werd op het Congres van Wenen. Het was ook het productiefste Liedjaar van Schubert waarin hij meer dan 140 liederen schreef. De Schubertiade heeft een aantal van die liederen gegroepeerd in twee duorecitals met als titel "Lieder aus dem Jahr 1815". Vandaag zongen Birgid Steinberger en Thomas E. Bauer het eerste recital, met Julius Drake aan de piano.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

Oorspronkelijk was wel een ander duo voorzien. Sara Connolly moest afzeggen omwille van een bacteriële infectie, en Markus Werba had gewoon geen goesting om naar Schwarzenberg te komen. Gelukkig hebben ze met Steinberger en Bauer twee zangers gevonden die het wel zagen zitten om op een paar dagen tijd heel het voorziene programma in te studeren, waarvan ze waarschijnlijk de meeste liederen nog nooit gezongen hadden.

Het was zeker geen groots recital - de liederen van de 18-jarige Schubert waren trouwens ook niet allemaal meesterwerken - maar gezien de omstandigheden best behoorlijk. Er liep heel af en toe wat mis, maar Julius Drake waakte als een moederkip over zijn twee zangers en hield ze in het goede spoor.

Birgid Steinberger is interpretatief de boeiendste van de twee zangers. Haar tekstvoering is wel soms wat wild, bijvoorbeeld in de overdreven forte inzetten van elke strofe van Nähe des Geliebten, wat wel tot het ijzeren Schubertrepertoire behoorde. Daarentegen zong ze wel een heel mooi piano uitgevoerde Der Jüngling am Bache (D192, de tweede versie). Ze kan ook die onbestemde traan in haar stem leggen, wat haar vertolking van Des Mädchens Klage memorabel maakte.

De stem van Thomas E. Bauer gaat qua kleur in de richting van een basbariton. Zijn An Mignon klonk daardoor misschien iets te ongepolijst. Dat het ook anders kan, toonde hij met Das Rosenband. Maar hij kon al zijn dramatische kwaliteiten ten toon spreiden in het hilarische Das gestörte Glück of in het Ossian-lied Cronnan, met korte interventies van Steinberger en een glansrol voor Julius Drake.

Ondanks het korte tijdbestek om deze liederen in de keel te krijgen, hadden ze toch tijd gevonden voor een bisnummer... een duetversie van Heidenröslein.

Publicatie: maandag 24 augustus 2015 @ 21:34
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen