ti guarda dal Grande Inquisitor

Don Carlo in München

De Kaufmannen en Netrebko's van deze wereld zijn vaak geziene gasten bij de "Münchner Opernfestspiele". Ook de productie van Don Carlo - vijf bedrijven, Italiaans - beloofde een sterbezetting op te leveren... ware het niet dat twee van de vijf protagonisten zich ziek meldden.

Foto

De meest recente afzegging dateert van begin juli. Ramon Vargas zou de titelrol zingen, maar hij werd vervangen door Alfred Kim. Kim is een degelijke tenor, hij zingt met een open, stralende stem en met overtuiging. Maar interpretatief bleef hij op de vlakte. Simon Keenlyside heeft al alles afgezegd dit seizoen. Desalniettemin had ik toch gehoopt dat hij tegen deze zomer zijn stemproblemen zou opgelost krijgen... niet dus. Hij werd vervangen door Simone Piazzola. Hij zingt een stevige Posa met goede hoogte, alhoewel ik nooit het aha-gevoel had van bij een Verdi-bariton. Desalniettemin zong hij een mooie "Per me giunto", weliswaar met een belabberde triller.

En dat brengt me naadloos bij de Eboli van Anna Smirnova, die absoluut geen blijf weet met de coloraturen van de Sluieraria en daarenboven serieuze intonatieproblemen heeft in de hoogte (tenzij ze een versie van deze aria zong die ik niet ken). Ze is echter wel perfect voor de dramatische kant van Eboli. Ze heeft een grote, donkere, dramatische mezzo die uitermate geschikt is voor deze Verdi-partijen. Het is dan ook niet te verwonderen dat het dak eraf ging na "O don fatal".

Over wegvliegende daken gesproken... Anja Harteros moet maar één noot zingen en je voelt meteen dat je in de aanwezigheid bent van een wereldster. Elke noot, elk woord heeft betekenis. Neem bijvoorbeeld haar romanza "Non pianger, mia compagna" waarmee ze de Gravin van Aremberg troost nadat Filippo haar verbannen heeft. Met de zin "cela l' oltraggio indegno onde arrosisco ancor" richt ze zich ook expliciet tot Filippo om hem subtiel op zijn blunder te wijzen. En dan heb je een woord als "Francia", halverwege haar grote aria "Tu che le vanità", dat ze met zoveel kleur en expressie zingt dat ik nog kippenvel krijg als ik er aan denk. Maar... er is ook een maar... de tijd heeft ook invloed op haar stem. Haar hoge noten hebben iets minder glans dan vroeger en haar hoog en laag register beginnen uit elkaar te drijven, hetgeen haar stemkleur ten goede komt, maar ten koste gaat van de homogeniteit.

In tegenstelling tot sopranen, worden bassen enkel maar beter met het ouder worden. René Pape is daar het levende bewijs van. Zijn Filippo blijft heden ten dage onovertroffen op het vlak van pure stemkwaliteit, inclusief de hoge noten die even moeiteloos klinken als de rest van zijn stem. Zijn vertolking van "Ella giammai m'amò" is een waar kunstwerk, waarbij hij niet terugschrikt om de hele expressieve trukendoos boven te halen tot en met een occasioneel parlando. Maar ook de andere bassen zijn topniveau, zoals Rafal Siwek die een machtige Grootinquisiteur zingt en zelfs bij een fortissimo orkest er los over gaat. Of Goran Juric die evenveel indruk maakt in het kleinere rolletje van de monnik.

Publicatie: dinsdag 28 juli 2015 @ 9:40
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

La favorite in Luik

Donizetti's La favorite behoort niet echt tot het ijzeren repertoire. Maar na de voorstelling bij het Beierse operafestival is het wel uitzonderlijk om in hetzelfde jaar een tweede productie mee te maken. Maar net zoals de Münchense liet ook de Luikse productie te wensen over.

Opera, 23-11-2017 21:52
1 opmerking

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen