ti guarda dal Grande Inquisitor

Diana Damrau in Schwarzenberg

De namiddagrecitals op de Schubertiade zijn meestal niet altijd even uitverkocht als de avondrecitals. Maar als een wereldster als Diana Damrau, met Helmut Deutsch als begeleider, nog eens naar Schwarzenberg komt, dan zit de Angelika-Kauffmann-Saal letterlijk stampvol.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

Het enige nadeel van diva's van het kaliber als Damrau is dat ze geen tijd nemen om de liederen in te studeren. Ze stond het hele recital voorovergebogen over haar pupiter, haar ogen geraakten niet los van de partituur. Het publiek zat er voor spek en bonen bij terwijl Damrau een CD-opname maakte in plaats van een liedrecital te zingen.

Voor sommige liederen kan ik die partituur wel begrijpen. Het is de bedoeling om dit en volgend jaar alle Schubertliederen te zingen en dat betekent dat er ook heel wat onbekende liederen passeren. Wie zou bijvoorbeeld het Frühlingslied op een tekst van ene Aaron Pollak kennen ? Maar ook het overbekende Frühlingsglaube kreeg ze niet zonder partituur gezongen.

En een fantastisch lentelied - het thema begint waarschijnlijk wel duidelijk te worden - als Das Lied im Grünen leek ze ter plaatse te ontdekken. Ze zag waarschijnlijk af en toe een woord waarmee ze iets wou doen, maar tegen die tijd was de piano al weer verder. Je zou al die vertragingen kunnen verkopen als rubato, maar daarvoor waren ze iets te onregelmatig.

Der Hirt auf dem Felsen hoort ook thuis in de reeks lenteliederen, al is het maar omwille van het onstuimige slotdeel. Daarvoor kregen ze het gezelschap van klarinettist Paul Meyer. Dit was zo ongeveer het beste van de hele avond, want het moet gezegd... technisch is ze ronduit verbluffend en ze zingt met een bangelijke perfectie.

Vooral in het middendeel "In tiefem Gram verzehr' ich mich" vertraagt ze het tempo dramatisch. Al het lijden en al de Sehnsucht van de herder worden schrijnend tastbaar zonder dat ze daarvoor concessies moet doen door bijvoorbeeld extra ademmomenten in te lassen. Een gelijkaardige vertolking had ze in petto voor de drie Walter Scott-liederen, bekend als Ellens Gesänge, met een uitgepuurde lijn voor Raste Krieger of een lang legato voor het bekende Ave Maria.

Hoedanook, een dergelijk eenzijdig recital maakt vooral duidelijk dat liedrecitals in de eerste plaats communicatie zijn tussen een zanger en het publiek. Ook een groot deel van het publiek leek, al dan niet bewust, aan te voelen dat ze "in 't zak gezet" waren, want het applaus achteraf was een stuk lauwer dan ik zou verwachten. Er kwamen toch nog twee bisnummers, Geheimes en An die Musik, uiteraard ook volledig gezongen met een partituur... zucht.

Publicatie: zondag 21 juni 2015 @ 22:22
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen