ti guarda dal Grande Inquisitor

Les mousquetairs au couvent in Parijs

Louis Varney is misschien niet zo'n bekende naam, maar in het zog van Offenbach schreef hij rond de vorige eeuwwisseling toch een veertigtal operettes. Les mousquetaires au couvent is daarvan de bekendste en het is met dit werk dat de Opéra Comique haar seizoen afsloot.

Foto
foto's © Pierre Grosbois

Het was tevens het afscheid van Jérôme Deschamps, na acht jaar directeur geweest te zijn van de Opéra Comique. Voor de gelegenheid deed hij weer de regie en speelde hij ook het kleine rolletje van de Gouverneur. Het is weer een stripfigurenenscenering geworden met kleurrijke kostuums en een paar leuke vondsten, die voor een keer niet al te geforceerd grappig proberen te zijn.

Het verhaal lijkt ingewikkeld maar draait in essentie om de twee musketiers Gontran en Brissac die, verkleed als monniken, een Ursulinenklooster binnendringen. De aanleiding is het nieuws dat de twee zusjes Marie en Louise moeten intreden, terwijl Gontran en Marie op elkaar verliefd zijn. Tijdens die reddingsactie laat Brissac ook een oogje vallen op Louise. De musketiers worden bijgestaan door hun vroegere meester, l'abbé Bridaine, en de herbergierster Simone.

Foto

De bezetting werd aangevoerd door Sébastien Guèze als een stralende Gontran met mooie tenor. De bariton Marc Canturri viel wat tegen als Brissac, hij is soms wat slordig en zijn lagere noten dragen nauwelijks. Franck Leguérinel was een degelijke Bridaine.

Anne-Marine Suire is lid van de Académie en mocht Marie zingen. Haar mezzo is nog wat klein, maar ze zong toch een mooie verstilde briefaria. Antoinette Dennefeld zong Louise met een zilveren sopraan. Maar het was uiteindelijk "onze" Anne-Catherine Gillet die de show stal als Simone.

En daarmee gaat het licht in de Salle Favart voor een tijdje uit. Eind juni begint de derde fase van de renovatiewerken die tot eind 2016 zullen duren. Voorlopig is er nog geen vervangprogramma gepland voor volgend seizoen...

Publicatie: donderdag 18 juni 2015 @ 8:15
Rubriek: Operette

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen