ti guarda dal Grande Inquisitor

Un ballo in maschera in de Munt (2/2)

Op de valreep, hoorde ik gisteren nog de eerste bezetting van Un ballo in maschera in de Munt. Dat was een substantiële verbetering - vooral wat de mannen betreft - in vergelijking met de middelmatige tot zwakke tweede bezetting.

Foto

Om te beginnen is Stefano Secco een uitstekende Gustavo, al is hij geen echte spinto en zouden zijn lage noten wat meer gewicht mogen hebben. Zijn hoge noten klinken wel niet meer zo gemakkelijk als tien jaar geleden, maar ze zijn er allemaal en stralen mooi de zaal in. Op interpretatief vlak was het leuk om horen dat hij bijvoorbeeld in "E scherzo od è follia" naast het lacherige scherzo- ook het waanzinnige follia-aspect niet vergat. En na een beschouwende "Ma se m'è forza perderti" zong hij een ontroerende sterfscène. Ik had enkel wat problemen met het slepende tempo van "Di tu se fedele", maar dat zal vooral een keuze van Carlo Rizzi geweest zijn, denk ik.

De rol van Amelia blijft een lastig geval. Maria José Siri is beter dan Monica Zanettin, maar ze heeft ook een belabberd laag register dat niet voorbij de orkestbak geraakt. Haar eerste indruk tijdens de Ulrica-scène was niet fameus. De eerste echte test komt daar met haar kort gebed - "Consentimi, o Signore" - dat toch een iets expansievere stem vraagt die bovenop het orkest kan gaan zitten. Tegen alle verwachtingen in zong ze wel een geëgageerde galgenveldscène. Het lijkt wel alsof ze al haar energie opgespaard heeft voor dit cruciale tweede bedrijf - één van de meest geniale bedrijven die Verdi geschreven heeft - want in het derde bedrijf herviel ze weer met bijvoorbeeld een slecht zittende "Morrò, ma prima in grazia".

George Petean is, wat mij betreft, de ster van de avond. Hij zingt Renato met een ruime stem en goed aanvoelen van de Verdi-stijl. Een en ander culmineerde in een intense vertolking van "Eri tu", zonder de nodeloze overdrijvingen van Scott Hendricks uit de tweede bezetting.

Publicatie: woensdag 27 mei 2015 @ 18:49
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen