ti guarda dal Grande Inquisitor

Saul in Dortmund

Het begint een gewoonte te worden in Dortmund om elk seizoen een oratorium te ensceneren. Eerder konden we al Elias en zelfs Die Jahreszeiten op die manier beleven. Dit seizoen wendden ze zich tot Handel en het bijbels oratorium Saul.

Foto
foto © Björn Hickmann

Nadat David Goliath verslagen heeft, wordt hij door het volk op handen gedragen, wat tot jaloezie leidt bij koning Saul die hem een paar keer probeert te vermoorden. Uiteindelijk sneuvelen Saul en zijn zoon Jonathan en wordt David de nieuwe koning. Daarnaast is er nog de liefdesgeschiedenis en het huwelijk tussen David en Sauls dochter Michal (en in deze productie heeft Jonathan ook een oogje op David). Kortom, Saul beschikt over voldoende dramatische kwaliteiten, wat het uitermate geschikt maakt om het te ensceneren.

Katharina Thoma was verantwoordelijk voor een esthetisch verzorgde productie. Symmetrie, een zwarte achtergrond, een witte vloer en het hoofd van Goliath domineren het scènebeeld. De meeste aandacht gaat naar de personenregie en de verhouding tussen de protagonisten. Maar ondanks het dramatisch gegeven ontbreken de vleugjes humor niet, zoals het dansende vrouwenkoor tijdens "Welcome, welcome, mighty king" of het orgelconcerto bij het huwelijk van David en Michal... waarbij het koor publiek wordt met al zijn onhebbelijkheden (te laat komen, praten, ... enkel het gefrunnik met snoepjes in cellofaan ontbrak).

De opera was volledig bezet met leden van het ensemble. En het moet gezegd, ze hebben een paar goede zangers rondlopen in Dortmund. Alleen, verstaanbaar zingen in het Engels was niet iedereen gegeven, met uitzondering van de twee tenors. Lucian Krasznec zong een prachtige Jonathan met een stem die ondertussen mooi homogeen en afgerond is. Hannes Brock is een Dortmund-veteraan en nam de verschillende kleinere rollen voor zijn rekening, zoals een nobele hogepriester maar ook de heks van Endor. Trouwens, de transformatie van hogepriester naar heks gebeurt op scène wat ook een extra dimensie toevoegt.

Christian Sist was weer een sterke Saul die zijn jaloezie en haat de vrije loop laat. Ileana Mateescu zong David met een fantastisch mooie en warme mezzo. Bij de twee dochters stelde Tamara Weimerich enigszins teleur met een wilde frasering en een te soubrette-achtige klank voor Merab. Maar Julia Amos was daarentegen wel een charmante Michal.

Publicatie: maandag 25 mei 2015 @ 10:27
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen