ti guarda dal Grande Inquisitor

Der goldene Hahn in Saarbrücken

Der goldene Hahn, of iets beter bekend met de Franse titel Le coq d'or, is een van die opera's die eigenlijk nooit opgevoerd worden... net zoals de meeste andere opera's van Rimski-Korsakov. Maar dat heeft het Saarländisches Staatstheater in Saarbrücken er niet van weerhouden om nu toch een nieuwe productie op poten te zetten... in een Duitse vertaling.

Foto

De gouden haan speelt zich zoals alle sprookjes af in een onbestemd ver land. De uitgebluste koning Dodon krijgt van zijn astroloog een gouden haan die hem waarschuwt als er onheil dreigt uit het buurland Shemakha. Bij de eerste waarschuwing stuurt hij zijn twee zonen ten strijde, ze sneuvelen. Bij de tweede waarschuwing gaat hij zelf, ontmoet de koningin, wordt verliefd en ze trouwen. Terug thuis eist de astroloog zijn loon op voor de haan en kiest de koningin, waarop de koning hem dood en de haan de koning dood. Het volk blijft alleen achter, met de vraag of ze wel een koning (of tsaar) nodig hebben.

Dit was Rimski-Korsakovs laatste opera, maar hij heeft hem nooit opgevoerd gezien. Het is dan wel een sprookjesopera, maar is geschreven ter ondersteuning van de opstanden die rond 1907 uitbraken in Rusland en hij geeft daarmee toch een weinig verhulde kritiek op de toenmalige tsaar... waardoor de opera meteen gecensureerd werd. Vanuit die maatschappijkritische invalshoek zijn er voor een regisseur allerlei mogelijkheden. Maar er is ook de tegenstelling tussen de overwegend mannelijke wereld van de koning en de vrouwelijke van de koningin, wat dan weer verbanden oproept met de Toverfluit.

Johannes Pölzgutter houdt het echter neutraal, maar probeert wel een eigen invulling te geven aan een aantal rollen. De zangeres van de gouden haan zien we nooit (ze kwam zelfs niet groeten). Het "moderne" waarschuwingssysteem zijn voor hem de media, en daarom wordt de haan voorgesteld als een TV-toestel. De twee bedrijven in het paleis van de koning zijn trouwens helemaal nogal karikaturaal met groteske kostuums en ongrappige humor. Het tweede bedrijf bij de koning is wel mooi. Hij beschouwt de koningin dan wel als een natuurramp (?), maar dankzij wat videobeelden en rook is dit nog enigszins feeëriek.

Deze productie vond ik dus niet erg geslaagd en ook op muzikaal vlak bleef ik op mijn honger. De meeste zangers én het koor projecteerden hun stemmen moeizaam in de zaal... het feit dat de zaal letterlijk halfleeg zat, kan daar misschien ook iets mee te maken hebben. Dat kwam ook de tekstverstaanbaarheid niet ten goede, des te meer omdat ze geen volledige boventiteling gebruiken, enkel een paar korte aanduidingen over wat er gebeurt.

Jiri Sulzenko heeft als de koning de grootste rol. Hij moest ook het meest vechten tegen de akoestiek en had weinig uitstraling als koning, alhoewel... een hele avond rondlopen met een grote buik en pyama daar ook nefast voor is. De astroloog heeft een onmogelijke tessituur, Janos Ocsovai probeerde er het beste van te maken. Ik was wel grotendeels tevreden van Herdis Anna Jonasdottir als de koningin. Haar stem projecteerde goed en ze was overtuigend in haar "beroemde" coloratuuraria.

Publicatie: vrijdag 8 mei 2015 @ 9:39
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen