ti guarda dal Grande Inquisitor

Annick Massis in Straatsburg

We kennen Annick Massis allemaal als een uitmuntende belcantozangeres. Maar ze lijkt ook interesse voor het lied - of eerder de Franse mélodie - te tonen. Gisteren zong ze een stralend recital in de opera van Straatsburg, aan de (gesloten) piano begeleid door Antoine Palloc.

FotoZe begon verrassend met drie liederen van Messiaen. Pourquoi ? en Le sourire zijn uitgepuurde muziek met een ragfijne piano- en zanglijn. La fiancée perdue doet denken aan Saint François d'Assise. De mystieke sfeer die Massis wist op te roepen ging, zonder applaus, door in A Chloris en een vrij ingetogen vertolking van Si mes vers avaient des ailes.

Net zoals in haar operarollen is Annick Massis een toonbeeld van klasse en stijl, met een perfecte dictie en loepzuivere intonatie. Hoge noten schrikken haar niet af, waardoor ze Debussys's Apparition volledig piano kan zingen. Ook het slot van Oh, quand je dors zweeft hemels én piano door de zaal.

Bij dit eerste deel van de avond heb ik eigenlijk maar één bedenking. Alle liederen zaten ongeveer in dezelfde sfeer met een vergelijkbaar tempo. Niet dat ze er wat Poulenc of Satie moest tussenweven, maar toch... Iets meer variatie in de keuze van de liederen had de eentonigheid kunnen doorbreken.

Het tweede deel moest dan voor contrast zorgen. Daarvoor gingen ze grasduinen bij Italiaanse componisten en muziek die veel virtuozer is. Ze hebben een aantal liederen uitgezocht die ook opduiken in opera's. Zo heeft Puccini de muziek van Sole e amore gerecycleerd in het slotduet van het derde bedrijf van La bohème, Bellini's La ricordanza werd later "Qui la voce" en Chanson groenlandaise bevat de aanzet voor "Ebben, ne andrò lontana". Massis is onklopbaar als ze in de bovenste helft van haar stem zingt. Maar bij liederen die lager liggen, zoals Verdi's In solitaria stanza, ontstaat toch een vrij breed vibrato.

Ze eindigden met Il bacio, wat ik vooral ken van de opname van "The Unashamed Accompanist" waar Gerald Moore met zijn karakteristieke humor de pianobegeleiding van Arditi's lied belachelijk maakt. Maar wie luistert er naar de piano als Massis de hoge noten aan elkaar rijgt. Als tweede bisnummer zong ze Fior di margherita, ook van Arditi, met een schitterend openbloeiende stratosferische slotnoot. Net daarvoor had ze de bisnummers begonnen met Franchetti's Era di maggio, de Italiaanse versie van "Im wunderschönen Monat Mai".

Publicatie: woensdag 6 mei 2015 @ 9:11
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen