ti guarda dal Grande Inquisitor

Annette Dasch in Hohenems

Voor mijn laatste recital bij de Schubertiade Hohenems hadden Annette Dasch en Wolfram Rieger een interessant maar zeer uitdagend programma samengesteld.

Foto
foto © Schubertiade

De avond voordien hoorden we een schitterende vertolking van de Leichenfantasie. Met Klage der Ceres stond weer een lange Schiller-tekst klaar. Het is het mythologische verhaal van Demeter (Ceres) die treurt over haar dochter Persephone die door Hades (Pluto) ontvoerd werd maar - na de tussenkomst van Zeus - elk jaar bij het begin van de lente zes maanden terugkeert naar haar moeder.

Deze cantate werd ingeleid met Ganymed en opgevolgd door Memnon, de zoon van Eos. Met Auflösung en Freiwilliges Versinken volgden nog twee zonnenliederen. Het geheel werd afgesloten met de godenparade van Dithyrambe. Dit is een onwaarschijnlijk zwaar programma waar je idealiter een grote dramatische stem voor nodig hebt. Als iemand als Nina Stemme ooit Schubert zou zingen, dan zou ik haar dit programma wel graag eens willen horen zingen.

Annette Dasch is echter een lyrische sopraan, zij het met dramatische aspiraties. Maar haar recital in Schwarzenberg twee jaar geleden indachtig, had ik goede hoop dat ze wel een aanvaardbare vertolking zou neerzetten. Ze lijkt echter hervallen te zijn in al haar oude gewoontes.

Het probleem begon al met Ganymed. Ze duwt te vaak langs onder op haar noten, wat faliekant afliep bij de aanzet van de laatste "Alliebender Vater" als haar stem langs alle kanten kraakte. Klage der Ceres zat vol met ongesteunde noten en sleepte zich voort met een monotone vertolking. In Memnon ademt ze noten uit, wat een onbedoeld lachwekkend effect heeft.

Voor het Wagneriaanse Auflösung heeft ze niet voldoende vocaal gewicht. Als ze in Freiwilliges Versinken weer zonder steun het toonladdertje zingt van "... naht die Nacht" gaat haar intonatie alle kanten uit. Dithyrambe is dan op zich al een vreemde keuze. Het is een van de weinige liederen die Schubert expliciet voor een bas geschreven heeft. Het lied is toch niet hetzelfde met een sopraan, zeker als de snelheid haar net niet over de tekst laat struikelen.

Publicatie: dinsdag 5 mei 2015 @ 14:57
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen