ti guarda dal Grande Inquisitor

Opera Vlaanderen 2015-2016

Opera Vlaanderen brengt volgend seizoen zeven operaproducties, hoofdzakelijk uit het ijzeren repertoire. Er worden twee producties hernomen.

Foto

Naar de eerste herneming zullen veel mensen uitkijken. Als rond de kerstperiode de Carsen-productie van La bohème speelt zal het bijna 15 jaar geleden zijn dat de paasbloemen het podium nog gesierd hebben. Antonino Fogliani dirigeert een dubbele bezetting met Najmiddin Mavlyanov en ene N.N. (Rodolfo), Gal James en Monica Zanettin (Mimì), en Hanne Roos en Hasmik Torosyan (Musetta). Er zal minder uitgekeken worden naar Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, één van de zwakste producties van de afgelopen jaren, waarmee het seizoen afgesloten wordt. Het Gentse publiek blijft gespaard van dit onding.

Calixto Bieito zal niet enkel het seizoen afsluiten, hij zal het seizoen ook openen met een nieuwe productie van Tannhäuser... het KNT-persbericht ligt waarschijnlijk al klaar vooraleer Bieito nog maar over de Venusberg nagedacht heeft. Ook hier hebben ze een dubbele bezetting voorzien met Burkhard Fritz en Andreas Schager in de titelrol, en Annette Dasch en Liene Kinca als Elisabeth. Verder horen we Ausrine Stundyte als Venus, Daniel Schmutzhard als Wolfram en Ante Jerkunica als de Landgraaf.

Naast Tannhäuser en Mahagonny zal Dmitri Jurowski ook Der König Kandaules dirigeren. Deze opera van Zemlinsky is de enige echte rariteit van het seizoen. De regie is in handen van Andrij Zholdak. De hoofdrollen worden vertolkt door Dmitry Golovnin en Elisabet Strid als de koning en koningin. Gidon Saks zingt de visser Gyges. Begin dit seizoen regisseerde David Bösch Elektra... hij blijft bij dezelfde familie met Mozarts Idomeneo. Paul McCreesh dirigeert, Roberto Saccà en Lothar Odinius zullen Idomeneo zingen.

Armida zal spijtig genoeg enkel in Gent spelen. Mariame Clément kennen we al van onder andere Viaggio en Agrippina en zal ook deze Rossini-opera regisseren, met Alberto Zedda in de orkestbak. Carmen Romeu, die we vorig jaar ontdekt hebben als de Rossini-Desdemona, zingt de titelrol. Na de Rossini-Otello vorig jaar, volgt volgend jaar de versie van Verdi. Zijn Forza-productie indachtig, ben ik benieuwd naar wat Michael Thalheimer ervan gaat maken. Er zijn twee Otello's voorzien, Carlo Ventre en Zoran Todorovich, Corinne Winters (bekend van haar recente Donna Anna) zal Desdemona zingen, Vladimir Stoyanov is Iago.

Met uitzondering van de herneming van Mahagonny lijkt me dit een interessant seizoen...

Publicatie: donderdag 23 april 2015 @ 18:32
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen