ti guarda dal Grande Inquisitor

De Munt 2015-2016

Zoals bekend, gaat de Munt op het einde van het huidige seizoen dicht voor renovatiewerken. Die zouden tot in het voorjaar van volgend jaar duren. Maar de meeste voorstellingen van het nieuwe Muntseizoen 2015-2016 zullen dus elders doorgaan...

FotoDe Munt heropent eind maart met Berlioz' Béatrice et Bénédict in een regie van Richard Brunel. Er zal vrij omgegaan worden met het werk, de aria's zullen door elkaar gegooid worden en nieuwe teksten bedacht. Er is meteen een dubbele bezetting voorzien met Stéphanie d'Oustrac en Michèle Losier (Béatrice), Julien Dran en Sébastien Droy (Bénédict), en Anne-Catherine Gillet en Sophie Karthäuser (Héro). Daarna volgt een herneming van de Carsen-productie van Mitridate met Christophe Rousset in de orkestbak en met Michael Spyres in de titelrol.

Het seizoen wordt afgesloten met een creatie van Mark Grey, gebaseerd op Frankenstein. La Fura dels Baus zal de regie doen, met Scott Hendricks als Frankenstein en Malena Ernman als een verrassende keuze voor het Monster.

Tijdens de sluiting, zullen drie voorstellingen opgevoerd worden in het Koninklijk Circus. Het seizoen begint met L'elisir d'amore in de strandproductie van Damiano Michieletto uit Madrid. Dmitry Korchak en Antonio Poli alterneren als Nemorino, idem voor Olga Peretyatko en Anne-Catherine Gillet als Adina. La Vestale van Spontini in de productie van Eric Lacascade (een paar jaar geleden te zien in het Théâtre des Champs-Elysées) speelt ook in het Circus... met Alexandra Deshorties als Julia, Yann Beuron als Licinius en Sylvie Brunet-Grupposo als La Grande Vestale. Tenslotte komt René Jacobs weer met een rariteit ter vervanging van de gesneuvelde Monteverdi-cyclus: L'Opera Seria van ene Florian Leopold Gassmann.

Twee modernere werken staan ook op het programma. Powder her face van Thomas Adès (een tiental jaar geleden reeds door de Vlaamse Opera opgevoerd) speelt in de Hallen van Schaarbeek, in een regie van Mariusz Trelinski en met Allison Cook als de Duchess. To be sung van Dusapin zal te zien zijn in Flagey in een regie van Sjaron Minailo met Marisol Montalvo en de terugkeer van Dale Duesing als Speaker.

Drie concertante opera's in het PSK maken het plaatje volledig. In de eindejaarsperiode is dat Hänsel und Gretel met Gaëlle Arquez en Talia Or in de titelrollen, en Georg Nigl als de Heks. De Demon van Anton Rubinstein is ook een rariteit, Kostas Smoriginas zingt de titelrol. En Evelino Pidò zal Adriana Lecouvreur dirigeren, met Lianna Haroutounian (Adriana), Andrea Carè (Maurizio) en Daniela Barcellona (Principessa di Bouillon).

Publicatie: woensdag 18 maart 2015 @ 22:07
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen