ti guarda dal Grande Inquisitor

Le vin herbé in Flagey

In het kader van het Klara-festival voerde de Munt Le vin herbé van Frank Martin op. Alhoewel het concert al weken zo goed als uitverkocht is, zat Studio 4 van Flagey gisteren toch amper halfvol...

Foto
foto © Sander Buyck

Le vin herbé behandelt de legende van Tristan en Isolde, zoals overgeleverd via de roman van Joseph Bédier. Op een aantal punten wijkt het werk af van Wagners opera. Het is ook geen echte opera: Frank Martin noemde het een "profaan oratorium" en dan nog in een eerder kamermuziekbewerking. Het orkest bestaat uit zeven strijkers en een piano, onder de leiding van Hans-Christoph Rademann. Muzikaal beschouw ik het als de ontbrekende schakel tussen Pelléas et Mélisande en Saint-François d'Assise.

Ik heb het werk leren kennen via een redelijk recente CD-opname met het RIAS Kammerchor, dat ook gisteren op het podium van Flagey stond. Het koor is de eigenlijke protagonist en vertelt het grootste deel van het verhaal. De kleinere solistische rollen werden ook uitgevoerd door leden van het koor, zij het met wisselend succes. Ik zou vooral de mooie bariton van Johannes Schendel - ooit nog een finalist van de Elisabethwedstrijd - als "Le roi Marc" en Hildegard Rützel als "Iseult aux blanches mains" willen vermelden.

De drie solistische hoofdrollen waren ook nogal wisselvallig. Sophie Harmsen zong een stevige Branghien. Marcel Reijans kon me weinig overtuigen als Tristan. Hij leek de partituur samen met het publiek te ontdekken, waardoor er van interpretatie weinig in huis kwam. Johanna Winkel zong een mooie Iseut, zolang ze niet te ver afdwaalt van haar lage middenstem. In de hoogte wordt ze schreeuwerig. Het veelvuldig gebruik van haar wit barokvibrato is ook niet mijn smaak. En het feit dat ze voor elk nieuw begin een vinger in haar linkeroor steekt, wordt op den duur lichtjes lachwekkend.

Desalniettemin blijft dit een werk dat het ontdekken waard is... maar liefst met iets betere solisten.

Publicatie: woensdag 11 maart 2015 @ 16:57
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen