ti guarda dal Grande Inquisitor

Schubertdag in deSingel

De dag begon om 11 uur 's morgens en eindigde meer dan 10 uur later. Een hele dag Schubert... je kan je toch geen mooiere muzikale zondag voorstellen. De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit seizoen gewijt aan de meest menselijke aller componisten waarbij alle aspecten van zijn oeuvre aan bod kwamen.

FotoEr waren een aantal grote vocale blokken, afgewisseld met kamermuziek zoals het bekende "Forellenkwintet" of het "Octet in F" waarmee de dag begon, uitgevoerd door solisten van deFilharmonie. deFilharmonie sloot de dag ook af met de lichtvoetige Zesde Symfonie (de eerste beweging zou niet misstaan als ouverture van een of andere komische opera) en de Vijfde Mis.

Schubert zou deze Mis zijn beste werk gevonden hebben. Het is een grote koormis, uitgevoerd door het Collegium Vocale, met een relatief beperkte inbreng van de solisten. De grootste naam in de solistenbezetting was bariton Florian Boesch, die wat verloren leek te lopen naast de mooie mezzo van Wiebke Lehmkuhl of de tenor met Mozart-elegantie van Sebastian Kohlhepp. Het was echter vooral Ilse Eerens die opviel met haar zilveren sopraan.

Op de middag hadden Boesch en Eerens zich ook al kunnen uitleven in grotendeels vergeten aria's. In dit concert werden ze begeleid door deOrkestacademie... een nieuw orkest met conservatoriumstudenten, aangevuld met muzikanten van deFilharmonie op de eerste pupiters. Florian Boesch maakte een veel betere indruk in de dramatische aria O könnt ich, Allgewaltiger uit het oratorium Lazarus. Ilse Eerens gaf vervolgens een innige vertolking van Ich schleiche bang und still, wat af en toe ook als Lied uitgevoerd wordt.

Het mooiste concert van de dag kwam in de late namiddag met een aantal koorliederen. Het is een repertoire dat zelden te horen is. Een aantal jaren geleden heeft Collegium Vocale meegewerkt aan Ruhe van Muziektheater Transparant, waarbij ze ook Schubert-koorliederen zongen. De variëteit aan koorliederen werd mooi uitgespeeld: van een a capella-Lied voor mannenkoor als Lützows wilde Jagd over het oriëntaalse Klage um Ali Bey voor vrouwenkoor tot Mirjams Siegesang met solist. Die soliste was weer Ilse Eerens, die op het laatste moment insprong voor de aangekondigde, maar grieperige, Ania Vegry.

Op een Schubertdag mag Graham Johnson natuurlijk niet ontbreken. In vorige deSingel-seizoenen heeft hij al vaker lezing-recitals gegeven. In zijn lezing gisteren had hij "Schubert en de werkmens" gekozen. Je kan moeiteloos een namiddag vullen met liederen over grafgravers, schippers en vissers, molenaars, herders en dies meer. In vergelijking met eerdere lezingen, ging Graham Johnson wel niet zo diep in op alle details. Op één uitzondering na, werden alle liederen ook volledig uitgevoerd, terwijl hij anders soms bijvoorbeeld maar één strofe liet horen om iets te illustreren.

Voor de vocale illustratie had hij ook weer drie zangers meegebracht. Geraldine McGreevy was niet echt goed bij stem, ondanks haar totale emotionele inleving. In de hoogte was ze schreeuwerig, in de onbekendere liederen zoals Fischerlied kwam ze onzeker over alsof ze de partituur voor het eerst zag. Tenor Robin Tritschler had dan weer moeite om de zaal te vullen. Bariton Benjamin Appl had aanvankelijk hetzelfde probleem met de akoestiek van de Blauwe Zaal, maar vond heel snel zijn draai. Hij was trouwens ook de enige die al de liederen zonder partituur zong.

Publicatie: maandag 2 maart 2015 @ 11:34
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen