ti guarda dal Grande Inquisitor

Maart 2015

Hét evenement van de maand maart is het klara-festival. Twee weken lang worden in verschillende Brusselse zalen concerten gegeven, waaronder ook een groot aantal vocale werken. Voeg daarbij nog de reguliere programmering en het belooft een goed gevulde concertmaand te worden.

FotoHet klarafestival begint en eindigt met een concertante opera. Op 6 maart komt René Jacobs naar het PSK voor Il barbiere di Siviglia in de versie van Paisiello. Hij brengt onder andere Topi Lehtipuu (Almaviva), Mari Eriksmoen (Rosina) en André Schuen (Figaro) mee. Het festival wordt op 21 maart afgesloten met Handels Alessandro. George Petrou dirigeert Armonia Atenea, met Max Emanuel Cencic in de titelrol.

Maar ik kijk vooral uit naar Le vin herbé van Frank Martin, die een heel andere lezing van de Tristan-en-Isolde-legende geeft dan Wagner. Hans Christoph Rademann is de dirigent, met Johanna Winkel als Iseult, Marcel Reijans als Tristan en Sophie Harmsen als Branghien. De voorstelling is op 10 maart in Studio 4 van Flagey. En om toch even bij Wagner te blijven, hebben ze ook het Marionettentheater van Salzburg uitgenodigd voor Wagners Ring, van 15 tot 18 maart in zaal M van het PSK.

Daarnaast zijn er ook nog een hele reeks concerten. Op 11 maart weerklinkt Berlioz' "dramatische symfonie" Roméo et Juliette in het PSK met Isabelle Druet, Jean-François Borras en Jérôme Varnier als solisten. Dietrich Henschel zingt op 13 maart liederen "Des Knaben Wunderhorn" in Flagey, begeleid door het Muntorkest. Il giardino armonico onder leiding van Giovanni Antonini reist met Mojca Erdmann en Isabelle Faust rond. Ze passeren in deSingel op 18 maart, in het PSK op 19 maart en in het Concertgebouw op 20 maart, telkens met een ander Haydn-Mozart-programma.

Tenslotte probeert het klarafestival om Brussel toe te voegen aan het netwerk van Yellow Lounge-concerten. Op 19 maart verzamelen Piotr Beczala, Hilary Hahn en B'Rock in de Brussels club The Fuse...

De Waalse Opera speelt vanaf 15 maart Rigoletto in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera met niemand minder dan Leo Nucci in de titelrol. Verder zingen Desirée Rancatore Gilda en Gianluca Terranova de Duca. Renato Palumbo dirigeert. [details]

Opera Vlaanderen herneemt vanaf 17 maart in Antwerpen Don Giovanni in de productie van Guy Joosten die vorig seizoen in Gent in première ging. Het is wel met een totaal andere bezetting, aangevoerd door Josef Wagner als Don Giovanni en Stefan Kocan als Leporello. [details]

In de Munt gaat op 31 maart Penthesilea van Dusapin in première. Pierre Audi doet de regie, Franck Ollu staat in de orkestbak, Natascha Petrinsky zingt de titelrol. [details]

Er zijn ook twee opera's in de cinema te zien. De Met straalt op 14 maart La donna del lago door naar de Kinepolis-zalen. Het is weer een topbezetting met Joyce DiDonato (Elena), Juan Diego Flórez (Giacomo), Daniela Barcellona (Malcolm) en John Osborn (Rodrigo). [details]

In de Utopolis-zalen van Mechelen en Turnhout speelt dan weer een Engelstalige La traviata, op 11 maart live vanuit de Londense ENO in de productie van Peter Konwitschny. In de bezetting horen we Elizabeth Zharoff als Violetta, Ben Johnson als Alfredo, en Anthony Michaels-Moore als Germont. [details]

Wat het concertprogramma betreft, is de Schubert-happening op 1 maart in deSingel niet te missen. Gespreid over de hele dag komt het rijke oeuvre van Schubert aan bod: opera-aria's met Ilse Eerens en Florian Boesch, Liederen met Graham Johnson, koorliederen met het Collegium Vocale. 's Avonds voeren deFilharmonie en Collegium Vocale zijn Vijfde Mis uit, met Ilse Eerens, Wiebke Lehmkuhl, Sebastian Kohlhepp en Florian Boesch als solisten. [details]

In de aanloop naar Pasen zijn er ook een aantal Passies te horen. In deSingel staat de Matthäus-Passion zelfs twee keer geprogrammeerd. Op 21 maart met het Octopus Kamerkoor onder leiding van Bart Van Reyn, met Simon Wall (evangelist) en Peter Kooij (Christus) [details]. Op 26 maart dirigeert Christoph Prégardien Bachs meesterwerk, met James Gilchrist (evangelist) en Dietrich Henschel (Christus) [details].

Philippe Herreweghe dirigeert twee keer de Johannes-Passion. Telkens met Thomas Hobbs (evangelist) en Tobias Berndt (Christus), op 26 maart in het Concertgebouw [details] en op 31 maart in het PSK [details].

Tenslotte zijn er ook nog twee liedrecitals. Marie-Nicole Lemieux en Roger Vignoles brengen op 2 maart liederen van Fauré, Koechlin, Hahn, Duparc, Rachmaninov en Wolf in de Munt [details]. Mauro Peter en Helmut Deutsch zijn op 12 maart in deSingel te gast met werken van Beethoven (An die Ferne Geliebte), Schumann (Myrthen), Brahms en Wolf [details].

Publicatie: dinsdag 24 februari 2015 @ 19:42
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen