ti guarda dal Grande Inquisitor

Maart 2015

Hét evenement van de maand maart is het klara-festival. Twee weken lang worden in verschillende Brusselse zalen concerten gegeven, waaronder ook een groot aantal vocale werken. Voeg daarbij nog de reguliere programmering en het belooft een goed gevulde concertmaand te worden.

FotoHet klarafestival begint en eindigt met een concertante opera. Op 6 maart komt René Jacobs naar het PSK voor Il barbiere di Siviglia in de versie van Paisiello. Hij brengt onder andere Topi Lehtipuu (Almaviva), Mari Eriksmoen (Rosina) en André Schuen (Figaro) mee. Het festival wordt op 21 maart afgesloten met Handels Alessandro. George Petrou dirigeert Armonia Atenea, met Max Emanuel Cencic in de titelrol.

Maar ik kijk vooral uit naar Le vin herbé van Frank Martin, die een heel andere lezing van de Tristan-en-Isolde-legende geeft dan Wagner. Hans Christoph Rademann is de dirigent, met Johanna Winkel als Iseult, Marcel Reijans als Tristan en Sophie Harmsen als Branghien. De voorstelling is op 10 maart in Studio 4 van Flagey. En om toch even bij Wagner te blijven, hebben ze ook het Marionettentheater van Salzburg uitgenodigd voor Wagners Ring, van 15 tot 18 maart in zaal M van het PSK.

Daarnaast zijn er ook nog een hele reeks concerten. Op 11 maart weerklinkt Berlioz' "dramatische symfonie" Roméo et Juliette in het PSK met Isabelle Druet, Jean-François Borras en Jérôme Varnier als solisten. Dietrich Henschel zingt op 13 maart liederen "Des Knaben Wunderhorn" in Flagey, begeleid door het Muntorkest. Il giardino armonico onder leiding van Giovanni Antonini reist met Mojca Erdmann en Isabelle Faust rond. Ze passeren in deSingel op 18 maart, in het PSK op 19 maart en in het Concertgebouw op 20 maart, telkens met een ander Haydn-Mozart-programma.

Tenslotte probeert het klarafestival om Brussel toe te voegen aan het netwerk van Yellow Lounge-concerten. Op 19 maart verzamelen Piotr Beczala, Hilary Hahn en B'Rock in de Brussels club The Fuse...

De Waalse Opera speelt vanaf 15 maart Rigoletto in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera met niemand minder dan Leo Nucci in de titelrol. Verder zingen Desirée Rancatore Gilda en Gianluca Terranova de Duca. Renato Palumbo dirigeert. [details]

Opera Vlaanderen herneemt vanaf 17 maart in Antwerpen Don Giovanni in de productie van Guy Joosten die vorig seizoen in Gent in première ging. Het is wel met een totaal andere bezetting, aangevoerd door Josef Wagner als Don Giovanni en Stefan Kocan als Leporello. [details]

In de Munt gaat op 31 maart Penthesilea van Dusapin in première. Pierre Audi doet de regie, Franck Ollu staat in de orkestbak, Natascha Petrinsky zingt de titelrol. [details]

Er zijn ook twee opera's in de cinema te zien. De Met straalt op 14 maart La donna del lago door naar de Kinepolis-zalen. Het is weer een topbezetting met Joyce DiDonato (Elena), Juan Diego Flórez (Giacomo), Daniela Barcellona (Malcolm) en John Osborn (Rodrigo). [details]

In de Utopolis-zalen van Mechelen en Turnhout speelt dan weer een Engelstalige La traviata, op 11 maart live vanuit de Londense ENO in de productie van Peter Konwitschny. In de bezetting horen we Elizabeth Zharoff als Violetta, Ben Johnson als Alfredo, en Anthony Michaels-Moore als Germont. [details]

Wat het concertprogramma betreft, is de Schubert-happening op 1 maart in deSingel niet te missen. Gespreid over de hele dag komt het rijke oeuvre van Schubert aan bod: opera-aria's met Ilse Eerens en Florian Boesch, Liederen met Graham Johnson, koorliederen met het Collegium Vocale. 's Avonds voeren deFilharmonie en Collegium Vocale zijn Vijfde Mis uit, met Ilse Eerens, Wiebke Lehmkuhl, Sebastian Kohlhepp en Florian Boesch als solisten. [details]

In de aanloop naar Pasen zijn er ook een aantal Passies te horen. In deSingel staat de Matthäus-Passion zelfs twee keer geprogrammeerd. Op 21 maart met het Octopus Kamerkoor onder leiding van Bart Van Reyn, met Simon Wall (evangelist) en Peter Kooij (Christus) [details]. Op 26 maart dirigeert Christoph Prégardien Bachs meesterwerk, met James Gilchrist (evangelist) en Dietrich Henschel (Christus) [details].

Philippe Herreweghe dirigeert twee keer de Johannes-Passion. Telkens met Thomas Hobbs (evangelist) en Tobias Berndt (Christus), op 26 maart in het Concertgebouw [details] en op 31 maart in het PSK [details].

Tenslotte zijn er ook nog twee liedrecitals. Marie-Nicole Lemieux en Roger Vignoles brengen op 2 maart liederen van Fauré, Koechlin, Hahn, Duparc, Rachmaninov en Wolf in de Munt [details]. Mauro Peter en Helmut Deutsch zijn op 12 maart in deSingel te gast met werken van Beethoven (An die Ferne Geliebte), Schumann (Myrthen), Brahms en Wolf [details].

Publicatie: dinsdag 24 februari 2015 @ 19:42
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen