ti guarda dal Grande Inquisitor

The merry widow in Kinepolis

Je kan je vragen stellen bij de beslissing om een dialoogrijke operette als Die lustige Witwe op te voeren in een gigantisch huis als de Met. Ik kan me daarom voorstellen dat, wat de dialogen betreft, de cinema-versie voor een keer beter werkt dan de live-versie.

Foto
foto © Ken Howard

In de Met werd Lehars operette opgevoerd in een nieuwe Engelse vertaling van Jeremy Sams als The merry widow, die soms wat knullig overkomt. Susan Stroman heeft haar sporen vooral verdiend op Broadway. Haar klassieke productie wordt gekenmerkt door grootse decors en luxueuze kostuums. Van de dubbele bodems blijft wel niet veel over, maar dat zal ook wel een deel aan de vertaling liggen. Hoedanook is het een wervelende productie.

Ik ben geen grote fan van Renée Fleming, maar werd positief verrast door haar vertolking van Hanna Glawari. Ze komt geloofwaardig over, al is er nog wat werk aan haar danspasjes. Het idee om voor haar in het derde bedrijf "Liebe, du Himmel auf Erden" uit Paganini tussen te voegen, vond ik een geslaagd idee. Het geeft Fleming een extra moment om te schitteren op een moment dat de operette anders snel afgehaspeld wordt om tot de finale te komen.

Nathan Gunn is een vocaal degelijke Danilo, al klinkt zijn chocoladen bariton wat monotoon. Kelli O'Hara komt van Broadway, maar is toch een sprankelende Valencienne. Afgezien van een paar wringende hoge noten, was Alek Shrader een elegante Camille de Rosillon. Maar de naturel waarmee Sir Thomas Allen - zelf ooit een gevierde Danilo - de rol van Baron Zeta speelt, doet de rest van de bezetting verbleken. Ook zijn stem (hij is ondertussen 70) klinkt nog fantastisch.

Publicatie: zondag 18 januari 2015 @ 13:23
Rubriek: Operette

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen