ti guarda dal Grande Inquisitor

Georg Nigl in de Munt

Het muzikale jaar is weer van start gegaan en meteen met een zeer klassiek liedrecital. Bariton Georg Nigl en pianist Eric Schneider brachten Die schöne Müllerin in de Munt.

FotoHet repertoire van Georg Nigl lijkt vooral verankerd in twintigste-eeuwse en hedendaagse muziek. In de Munt zong hij bijvoorbeeld in Dusapins Passion en later dit seizoen komt hij nog terug in Penthesilea en Jakob Lenz.

Dat onbekende en modernere repertoire heeft het twijfelachtige voordeel dat het daarmee iets gemakkelijker is om vocale onvolkomenheden te verbergen. Bij Schubert is dat quasi onmogelijk. Nigl lijkt geen antwoord te hebben op de vraag hoe hij zijn passagio-noten moet zingen zonder te forceren, wat in liederen als Ungeduld en Mein! pijnlijk duidelijk werd. Hij slaagt er wel in om een soort piano te zingen, maar dan duikt er een vreemd vibratootje op alsof zijn stemplaatsing niet helemaal juist is. Op den duur begint dan ook zijn intonatie te rammelen met als triest hoogtepunt zijn vertolking van Eifersucht und Stolz.

Puur vocaal bleven er dus zeker nog veel wensen open. Maar interpretatief heeft hij wel interessante ideeën. Hij begint de cyclus bijvoorbeeld als een gespierde molenaarsknecht. In plaats van fris en speels de lust van het rondzwerven te bezingen in Das Wandern, horen we bij Nigl één brok opgekropte woede. Hij heeft waarschijnlijk net bij een andere molenaarsdochter een blauwtje gelopen. Als hij dan weer een molen ziet in Halt!, komt al die frustratie weer boven. De vermoede liefde van de nieuwe molenaarsdochter vijlt de ruwe kantjes van zijn gemoed wel weer af. De dialogen met het beekje zijn dan ook passend intiem.

Georg Nigl had trouwens heel de tijd de partituur voor zich staan. In de eerste liederen deed hij nog een poging om toch contact te maken met het publiek. Maar zeer snel wordt de aantrekkingskracht van de partituur te sterk, zodat hij het grootste deel van de cyclus gekluisterd is aan de noten. Als bisnummer herhaalde hij de laatste strofe van Des Baches Wiegenlied, dat hij "ook altijd voor zijn zoontje zingt"... wat weinig geloofwaardig is als hij daarvoor toch ook weer de partituur moet bovenhalen.

Publicatie: maandag 12 januari 2015 @ 22:33
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen