ti guarda dal Grande Inquisitor

Georg Nigl in de Munt

Het muzikale jaar is weer van start gegaan en meteen met een zeer klassiek liedrecital. Bariton Georg Nigl en pianist Eric Schneider brachten Die schöne Müllerin in de Munt.

FotoHet repertoire van Georg Nigl lijkt vooral verankerd in twintigste-eeuwse en hedendaagse muziek. In de Munt zong hij bijvoorbeeld in Dusapins Passion en later dit seizoen komt hij nog terug in Penthesilea en Jakob Lenz.

Dat onbekende en modernere repertoire heeft het twijfelachtige voordeel dat het daarmee iets gemakkelijker is om vocale onvolkomenheden te verbergen. Bij Schubert is dat quasi onmogelijk. Nigl lijkt geen antwoord te hebben op de vraag hoe hij zijn passagio-noten moet zingen zonder te forceren, wat in liederen als Ungeduld en Mein! pijnlijk duidelijk werd. Hij slaagt er wel in om een soort piano te zingen, maar dan duikt er een vreemd vibratootje op alsof zijn stemplaatsing niet helemaal juist is. Op den duur begint dan ook zijn intonatie te rammelen met als triest hoogtepunt zijn vertolking van Eifersucht und Stolz.

Puur vocaal bleven er dus zeker nog veel wensen open. Maar interpretatief heeft hij wel interessante ideeën. Hij begint de cyclus bijvoorbeeld als een gespierde molenaarsknecht. In plaats van fris en speels de lust van het rondzwerven te bezingen in Das Wandern, horen we bij Nigl één brok opgekropte woede. Hij heeft waarschijnlijk net bij een andere molenaarsdochter een blauwtje gelopen. Als hij dan weer een molen ziet in Halt!, komt al die frustratie weer boven. De vermoede liefde van de nieuwe molenaarsdochter vijlt de ruwe kantjes van zijn gemoed wel weer af. De dialogen met het beekje zijn dan ook passend intiem.

Georg Nigl had trouwens heel de tijd de partituur voor zich staan. In de eerste liederen deed hij nog een poging om toch contact te maken met het publiek. Maar zeer snel wordt de aantrekkingskracht van de partituur te sterk, zodat hij het grootste deel van de cyclus gekluisterd is aan de noten. Als bisnummer herhaalde hij de laatste strofe van Des Baches Wiegenlied, dat hij "ook altijd voor zijn zoontje zingt"... wat weinig geloofwaardig is als hij daarvoor toch ook weer de partituur moet bovenhalen.

Publicatie: maandag 12 januari 2015 @ 22:33
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

La favorite in Luik

Donizetti's La favorite behoort niet echt tot het ijzeren repertoire. Maar na de voorstelling bij het Beierse operafestival is het wel uitzonderlijk om in hetzelfde jaar een tweede productie mee te maken. Maar net zoals de Münchense liet ook de Luikse productie te wensen over.

Opera, 23-11-2017 21:52
1 opmerking

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen