ti guarda dal Grande Inquisitor

Die Feen & Das Liebesverbot - Sebastian Weigle

Van de dertien opera's die Wagner schreef, zijn slechts de laatste tien opgenomen in "de canon". Uitvoeringen van de drie eerste opera's, die hij schreef toen hij nog een prille twintiger was, zijn zeldzaam en het aantal opnamen ervan zijn op één hand te tellen. De Frankfurter Oper brengt echter de laatste jaren opnames uit van hun voorstellingen, en daarbij vermijden ze de platgetreden paden. Hun nieuwe Ring-cyclus (productie van Vera Nemirova) is daarbij de uitzondering. De catalogus bevat een aantal opera's die flirten met de grens van het repertoire, zoals Die tote Stadt of Palestrina, maar ook hedendaagse opera's zoals Lear en Medea van Aribert Reimann. En nu dus ook de vroege Wagner-opera's... de eerste twee - Die Feen en Das Liebesverbot - zijn al verschenen, Rienzi is gepland voor 2014. Sebastian Weigle is telkens de dirigent van dienst.

FotoInhoudelijk zijn we met Die Feen meteen op Wagners terrein van mythische werelden die hij later nog zou exploreren en een liefdespaar - Arindal en Ada - à la Tristan en Isolde. Muzikaal is het werk nog niet echt Wagneriaans te noemen, maar eerder Weber- of Beethoveniaans. Het openingskoor van het tweede bedrijf doet me zelfs aan Mendelssohn denken en zet meteen de toon voor een stormachtig bedrijf na een relatief slaapverwekkend eerste bedrijf.

Thorsten Grümbel zingt als Gernot in dat eerste bedrijf wel een goede Dilnovaz-romanze in de stijl van een ballade, alhoewel hij nog meer expressie uit die aria kan halen. Burkhard Fritz klinkt in zijn openingsaria "Wo find ich dich?" nog wat eng in de hoogte. Tegen het laatste bedrijf is dat opgelost voor "Hallo, lasst alle Hunde los" en hij eindigt met een impressionante finale. Enkel voor zijn Orpheus-moment met "O ihr, des Busens Hochgefühle" probeert hij zijn stem onder controle te houden, maar dan klinkt hij niet echt mooi meer.

In het midden van de opera staat Ada's aria "Weh mir, so nah die fürchterliche Stunde" waar wel al de latere Wagner te horen is, alhoewel de Freischütz-Agathe toch ook nog present is. Tamara Wilson is een aanvaardbare Ada. Maar haar hoogte is soms wat schreeuwerig en haar Duits is niet perfect.

FotoDie Feen heb ik een aantal jaren geleden kunnen horen in Parijs. Maar Das Liebesverbot, gebaseerd op Shakespeares "Measure for Measure", was compleet nieuw voor mij. Wie had gedacht dat een Wagner-ouverture zo frivool carnavalesk zou kunnen klinken ? Dat Wagner pure operette zou componeren voor de eerste finale ? Of dat Singspielachtige dialogen zouden opduiken in het tweede bedrijf ?

Wagner noemde het een jeugdzonde en verstokte Wagnerianen zullen ongetwijfeld hun neus ophalen voor een komische opera als Das Liebesverbot. De opera is nog het best te omschrijven als de Wagneropera voor mensen die niet van Wagner houden. Maar wie - zoals ik - houdt van Weber, Marschner of Lortzing zal met veel plezier naar deze opname luisteren... vooral omdat de bezetting beduidend beter is.

Als Christiane Libor Ada zou gezongen hebben, zou dat Die Feen ongetwijfeld op een hoger niveau getild hebben. Hier zingt ze Isabella met de stralende kracht van een dramatische sopraan die duidelijk plezier beleeft aan deze rol, met een homogene stem over haar volledig bereik. Ook Michael Nagy, als de Duitse gouverneur Friedrich, zingt zijn twee monologen met schitterende tekstinterpretatie. Hij is een bariton met een vocaal gezicht, waarmee elke nuance herkenbaar is in zijn stem.

Thorsten Grümbel zingt deze keer Brighella, een buffo-rol die gemodelleerd lijkt te zijn op Osmin. Hij schittert in zijn ondervragingsscène "Wie lang er bleibt". Hij krijgt daarbij uitstekend repliek van Julian Prégardien als Pontio Pilato (met een typsiche Mozart-stem voor Belmonte) en Anna Ryberg als Dorella (vergelijkbaar met Blonde). Bij de kleinere rollen moeten nog twee tenors vermeld worden: Peter Bronder zingt een komische Luzio en Charles Reid is een nobele Claudio.

De opname van Die Feen is een verdienstelijke bijdrage tot de Wagner-discografie zonder echt hoge toppen te scheren. Maar Das Liebesverbot kan ik aanraden voor wie eens een andere Wagner wil horen.

Publicatie: donderdag 15 augustus 2013 @ 12:01
Rubriek: CD's

Recent RSS feed

La favorite in Luik

Donizetti's La favorite behoort niet echt tot het ijzeren repertoire. Maar na de voorstelling bij het Beierse operafestival is het wel uitzonderlijk om in hetzelfde jaar een tweede productie mee te maken. Maar net zoals de Münchense liet ook de Luikse productie te wensen over.

Opera, 23-11-2017 21:52
1 opmerking

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen