ti guarda dal Grande Inquisitor

Manon Lescaut in de Munt (2/2)

Vandaag zag ik weer (een halve) Manon Lescaut, deze keer in de tweede bezetting die ook geplaagd werd door ziekte van de tenor...

Foto
foto © Karl Forster

Vorige week, moest Hector Sandoval de voorstelling nog redden. Ondertussen is hij ook ziek, maar hij zou toch proberen het einde van de voorstelling te halen. In tegenstelling tot bij Brandon Jovanovich, was het bij Sandoval vanaf de eerste noot duidelijk dat er iets mis was. In "Tra voi, belle, brune e bionde" klonk zijn volledig laag register hees. De rest van de stem was aanvankelijk nog redelijk. In het tweede bedrijf bleef van zijn legato niets meer over en neigde hij meer naar markeren dan zingen. Allemaal zeer pijnlijk, ook voor het publiek.

Amanda Echalaz was de tweede Manon. Haar stem heeft iets meer metaal in vergelijking met Eva-Maria Westbroek, waardoor ze vlot door het orkest zingt... maar daarmee is ook het beste gezegd. Ze zingt nooit met een constante homogene lijn. "In quelle trine morbide" klapte open en dicht als een accordeon en regelmatig flakkerde haar vibrato op. Haar hoogste noten zijn wel juist, maar als ze die forte moet zingen dan doet ze dat op een onorthodoxe manier met gespannen lippen en achteruit getrokken kin. Voor een nog jonge sopraan klinkt dat allemaal zeer beangstigend.

Het deel na de pauze heb ik gelaten voor wat het was en ik weet dus niet of Sandoval effectief het einde van de voorstelling gehaald heeft...

Publicatie: woensdag 6 februari 2013 @ 22:14
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen