ti guarda dal Grande Inquisitor

La Bohème in de Munt (2/2)

In tegenstellng tot vorige week, lag er gisteren meer sneeuw op het podium van de Munt dan op de Brusselse straten. Daarnaast stond er ook een andere maestro in de orkestbak. Carlo Rizzi gaf een verfijnde vertolking van Puccini's La Bohème, die bij momenten zelfs impressionistisch aanvoelde. Er was tevens een andere bezetting voor de vier hoofdrollen. En alhoewel ook deze bezetting niet ideaal is, beviel me ze iets beter dan de eerste bezetting.

Foto

De jonge sopraan Anita Hartig is een nieuwe naam. Haar Mimi zit meteen goed. Ze heeft een slanke en smalle stem met een iets zwakkere laagte. Haar mooiste moment was een ontroerende "Donde lieta usci", waarin ze blijk gaf van een schitterende pianocultuur. Anderzijds had ik liever een iets rondere stem gehoord. Om een of andere reden moest ik eerder aan Butterfly denken dan aan Mimi. Maar desalniettemin is dit een beloftevolle zangeres.

Met zijn typische, heldere klank is Marius Brenciu geen ideale Rodolfo. Maar zijn stem projecteert goed waardoor hij nooit echt in de problemen komt. Wel een probleem is het bovenste deel van zijn stem. Hij haalt alle noten, maar ik hield telkens mijn hart vast als hij weer eens een hoge la of iets hoger moest zingen. Hij speelt de slungelige Rodolfo wel op een veel overtuigendere manier dan Filianoti.

Camilla Tilling heeft een iets warmere stem dan Anne-Catherine Gillet, maar is ook nog altijd ver verwijderd van Musetta. Aris Argiris was wel een uitstekende Marcello. We gaan hem zeker nog terughoren... volgens zijn website gaat hij eind volgend seizoen in 2012 Escamillo zingen in de Vlaamse Opera.

Publicatie: vrijdag 31 december 2010 @ 9:17
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen