ti guarda dal Grande Inquisitor

Terugblik 2010

Op het einde van het jaar is het gebruikelijk om lijstjes te maken. Ik ben dan nog eens door al mijn schrijfsels van het afgelopen jaar gefietst om mijn geheugen op te frissen en heb de volgende hoogtepunten gevonden.

Foto

In de categorie beste productie heb ik het meest genoten van Peter Konwitschny en zijn visie op Don Carlos in de Vlaamse Opera. De Peter Grimes van David Alden, ook in Antwerpen, en Die Zauberflöte van Julien Lubek en Cécile Roussat in Luik volgen op afgetekende afstand.

Bij de buitenlandse producties staat Jevgenij Onegin op nummer één. De productie van Peter Stein in Lyon was daarenboven ook nog eens schitterend bezet. Ook mooi waren de herneming van Cadmus et Hermione in de Parijse Opéra-Comique en Guy Joostens productie van Dialogues des Carmélites in Düsseldorf.

Wat de beste zanger betreft, moet ik het allemaal in het buitenland gaan zoeken. De twee sopranen die indruk gemaakt hebben waren Anja Harteros als Alcina en Sondra Radvanovsky als Elisabetta di Valois, allebei in Parijs. Bij de tenors stond Jonas Kaufmann op eenzame hoogte als Werther, ook in Parijs. En de bariton van het jaar is voor mij Johannes Martin Kränzle die ik twee keer in Keulen gehoord heb, als Blauwbaard en als Sixtus Beckmesser. Daarnaast was hij ook Alberich in de Scala-productie. 2010 was ook het jaar dat José Van Dam afscheid nam van de Munt.

Wat het beste liedrecital in binnen- en buitenland betreft, zou ik me er gemakkelijk vanaf kunnen maken en Joyce DiDonato nomineren voor haar uitstekende recitals in de Munt en in Edinburgh. Maar de hoofdprijzen gaan naar Sylvia Schwartz voor haar recital in deSingel en Gerald Finley voor zijn recital in Queen's Hall in Edinburgh.

Publicatie: dinsdag 28 december 2010 @ 20:30
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen