ti guarda dal Grande Inquisitor

Terugblik 2010

Op het einde van het jaar is het gebruikelijk om lijstjes te maken. Ik ben dan nog eens door al mijn schrijfsels van het afgelopen jaar gefietst om mijn geheugen op te frissen en heb de volgende hoogtepunten gevonden.

Foto

In de categorie beste productie heb ik het meest genoten van Peter Konwitschny en zijn visie op Don Carlos in de Vlaamse Opera. De Peter Grimes van David Alden, ook in Antwerpen, en Die Zauberflöte van Julien Lubek en Cécile Roussat in Luik volgen op afgetekende afstand.

Bij de buitenlandse producties staat Jevgenij Onegin op nummer één. De productie van Peter Stein in Lyon was daarenboven ook nog eens schitterend bezet. Ook mooi waren de herneming van Cadmus et Hermione in de Parijse Opéra-Comique en Guy Joostens productie van Dialogues des Carmélites in Düsseldorf.

Wat de beste zanger betreft, moet ik het allemaal in het buitenland gaan zoeken. De twee sopranen die indruk gemaakt hebben waren Anja Harteros als Alcina en Sondra Radvanovsky als Elisabetta di Valois, allebei in Parijs. Bij de tenors stond Jonas Kaufmann op eenzame hoogte als Werther, ook in Parijs. En de bariton van het jaar is voor mij Johannes Martin Kränzle die ik twee keer in Keulen gehoord heb, als Blauwbaard en als Sixtus Beckmesser. Daarnaast was hij ook Alberich in de Scala-productie. 2010 was ook het jaar dat José Van Dam afscheid nam van de Munt.

Wat het beste liedrecital in binnen- en buitenland betreft, zou ik me er gemakkelijk vanaf kunnen maken en Joyce DiDonato nomineren voor haar uitstekende recitals in de Munt en in Edinburgh. Maar de hoofdprijzen gaan naar Sylvia Schwartz voor haar recital in deSingel en Gerald Finley voor zijn recital in Queen's Hall in Edinburgh.

Publicatie: dinsdag 28 december 2010 @ 20:30
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen