ti guarda dal Grande Inquisitor

Weihnachtsoratorium in deSingel

Het Collegium Vocale is twee dagen in deSingel voor twee opvoeringen van Bachs Weihnachtsoratorium met het Concerto Köln onder leiding van Marcus Creed. Vandaag voeren ze het werk volledig op, gisteren hoorde ik de kortere uitvoering met de cantates 1, 2, 3 en 6.

Op aangeven van een Bachonderzoeker werd de eerste lijn van het openingskoor "Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage" vervangen door "Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!", de eerste lijn van de feestcantate BWV 214. Het is bekend dat Bach een groot deel van de muziek van BWV 214 (en BWV 213) gerecycleerd heeft in verschillende delen van het Weihnachtsoratorium. De instrumentatie van het openingskoor verwijst naar die pauken en trompetten en onder andere daarom zou die tekst correcter zijn. Persoonlijk vind ik dat argument nogal zwak. Als je die redenering doortrekt, dan zou ook de tweede lijn - "Klingende Saiten, erfüllet die Luft" - overgenomen moeten worden, aangezien de strijkers ook niet onbelangrijk zijn. En wat dan met al die andere aria's die met een andere tekst op dezelfde muziek gezet werden ?

Uiteindelijk is dit maar een detail en een reden om er in het programmaboekje een paar bladzijden aan te wijden. Het belangrijkste is de muziek en ook bij deze uitvoering werd ik weer gegrepen door het genie van Bach en gesterkt in mijn overtuiging dat Bach de grootste componist aller tijden is... ondanks het feit dat er ook wel een paar geniale operacomponisten geweest zijn.

Het was de eerste keer dat ik Julian Prégardien hoorde. Hij klinkt meer als een tenor dan zijn bekendere vader (die volgens mij een getenoriseerde bariton is), maar heeft wel vergelijkbare problemen met een niet altijd zuivere registerovergang, hoge noten die langs onder benaderd worden en zelfs één lichtjes krakende noot aan het begin van de avond. Maar hij heeft een aangenaam geluid en de loopjes in "Frohe Hirten, eilt, ach eilet" gingen vlot met zelfs iets trillerachtigs.

Een ontdekking was de jonge bariton Andreas Wolf, die een schitterende homogene stem heeft en die volgens mij ook een uitstekende liedzanger zou kunnen zijn. Christina Landshamer vertoonde tekenen van een verkoudheid, maar zong een zuivere en glasheldere sopraanpartij. De alt Ulrike Schneider viel wat tegen, vooral omdat haar stem niet optimaal projecteerde.

Publicatie: donderdag 23 december 2010 @ 16:00
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen