ti guarda dal Grande Inquisitor

Carmen in Luik... via internet

Ik had vandaag een kaartje voor Carmen in de Waalse Opéra, maar met de huidige winterse toestanden had ik niet veel zin om heen en weer naar Luik te rijden. Dit seizoen streamen ze echter al hun producties ook live. Ik nam dan ook plaats achter mijn laptop om de voorstelling via internet te volgen, die toevallig vandaag live uitgezonden werd.

De kwaliteit van de stream is behoorlijk goed. Alleen de captatie van het koor is wat problematisch omdat individuele stemmen die toevallig dichter bij de microfoons staan boven de rest uitkomen. Tussen de bedrijven krijgen we een blik achter de schermen terwijl de scènewisselingen getoond worden. Tijdens de pauze waren er vooraf opgenomen interviews met de zangers, de regisseur Emilio Sagi en dirigent Massimo Donadello.

Foto

De Waalse Opéra koos voor de versie met gezongen recitatieven in een productie die op en top traditioneel te noemen is. Ondanks de beperkingen van de circustent is voor elk bedrijf een ander Spaans decor gebouwd. De kostuums, de handeling en de hele sfeer zijn volgens het boekje... voor een keer kan je aan de productiefoto's zien welke opera het is.

Sagi voegt wel een aantal interessante details toe. Zo kijkt Carmen van achter een hoekje toe tijdens het duet tussen Micaela en Don José, na diens bloemenaria verpulvert ze de bloem tijdens haar "tu ne m'aimes pas", en ze loopt tenslotte zelfverzekerd op Don José's mes in de veronderstelling dat hij zijn mes wel op tijd zal wegtrekken.

De Amerikaanse Carla Dirlikov zong een uitdagende Carmen met een sexy donker timbre, een eclatante hoogte en mooi Frans. Ze ziet er ook enigszins exotisch uit (ongetwijfeld het gevolg van haar Bulgaarse vader en Mexicaanse moeder). Alle ingrediënten zijn bijgevolg aanwezig voor een uitstekende Carmen. Als ze in het tweede bedrijf haar verontwaardiging uitdrukt als Don José terug wil keren naar de kazerne, dan klinken haar taratata's wat schraal en ze mag af en toe ook wel eens haar borststem gebruiken, maar voor de rest klinkt ze goed. Ze neemt wel een paar vrijheden tijdens haar Habanera, maar ze zingt een verleidelijke Seguidilla en de kaartscène is meeslepend.

Calin Bratescu beviel me minder als Don José. Zijn wauwelende uitspraak is niet fameus en ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat hij één vak te zwaar zingt. Zo lijkt hij op een vreemde manier de hoge noot in zijn Bloemenaria uit te ademen in plaats van ze te zingen en zingt hij het einde van die aria met een twijfelachtige intonatie. Tijdens de slotscène vervalt hij ook af en toe in spreekzang.

Magali de Prelle produceerde aanvankelijk wat snerpende geluiden, maar dat zou ook aan de "kwaliteit" van mijn laptop-luidsprekers kunnen liggen. Ze kon wel ontroeren met een glanzende uitvoering van "Je dis que rien ne m'épouvante". Stephen Gaertner maakte daarenetegen weinig indruk met zijn Toreadorenlied.

Publicatie: dinsdag 21 december 2010 @ 23:37
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen