ti guarda dal Grande Inquisitor

Parsifal in Antwerpen

In 2013 kroonden de recensenten van Opernwelt Tatjana Gürbaca tot regisseur van het jaar voor haar enscenering van Parsifal. Vijf jaar later is Gürbaca weer afgezakt naar Antwerpen om de herneming van deze productie terug in te studeren.

Foto
Kundry, Parsifal, Gurnemanz (foto © Annemie Augustijns)

In vergelijking met vijf jaar geleden is de volledige bezetting vernieuwd, op een Knappe of Blumenmädchen na. Alle zangers maakten tevens hun roldebuut.

In de meeste gevallen is de nieuwe bezetting even goed of beter dan de vorige bezetting. Dat is echter niet het geval voor de Gurnemanz van Stefan Kocan, maar Georg Zeppenfeld was dan ook buiten categorie. Kocan beschikt wel over mooie keldernoten en heeft aandacht voor de nodige tekstnuance, al is zijn Duits niet altijd even goed verstaanbaar, maar de hoge noten zitten iets minder comfortabel. Christoph Pohl is een degelijke Amfortas, die meer in het eerste dan in het derde bedrijf overtuigt. Kay Stiefermann heb ik verschillende jaren geleden al eens als Holländer gehoord in Wuppertal. Hij zingt een grote Klingsor met een heerlijk basbariton-timbre.

Het grote verschil zit hem vooral in de Parsifal en de Kundry. Erin Caves is in alle opzichten een verbetering in vergelijking met Zoran Todorovich. Hij zingt perfect verstaanbaar Duits met een helder stralende tenor, waarmee hij ook de jeugdige naïviteit van Parsifal kan uitdrukken. Daarnaast beschikt hij over genoeg metaal om de dramatiek van "Amfortas, die Wunde" over te brengen. Daarnaast is Tanja Ariane Baumgartner een indrukwekkende Kundry, die nooit moet schreeuwen of brullen om haar punt te maken. Ze heeft een prachtige, donkere mezzo vol warmte met meer dan voldoende gewicht om het orkest te domineren. Daarenboven beschikt ze over de présence om, ook als ze niet zingt, aandacht naar zich toe te trekken...

Publicatie: maandag 19 maart 2018 @ 16:19
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Parsifal in Antwerpen

Koningin Elisabethzaal 2018-2019

Het programmaboek van het Antwerp Symphony Orchestra in de Koningin Elisabethzaal viel deze week in mijn bus. Volgend seizoen zijn er ook een aantal vocale concerten, van het openingsgala met Angela Gheorghiu tot het eerste bedrijf van Die Walküre onder leiding van Edo de Waart.

Toekomstmuziek, 17-3-2018 17:47
0 opmerkingen

De Munt 2018-2019

De Munt heeft vandaag het seizoen 2018-2019 aangekondigd. Er zijn twee voorstellingen die eruit springen die al niet meer sinds mensenheugenis in Brussel te horen waren. Met Robert le diable brengt de Munt weer een Meyerbeer, spijtig genoeg enkel concertant. En La Gioconda krijgt een nieuwe productie van Olivier Py en een dubbele bezetting.

Toekomstmuziek, 15-3-2018 17:46
3 opmerkingen

Die Walküre in Düsseldorf

Met Die Walküre is de Düsseldorfse Ring aan zijn tweede deel aangekomen... het is een voorstelling die niet helemaal overtuigt.

Opera, 12-3-2018 21:36
6 opmerkingen

Bogdan Baciu in Düsseldorf

Gisteren was ik in Düsseldorf voor de nieuwe productie van Die Walküre (waarover later meer), maar op de middag was er weer een liedrecital met één van de zangers uit het ensemble. De Roemeense bariton Bogdan Baciu zong twee liedcycli van Schumann, met Stephen Harrison aan de piano.

Liedrecital, 12-3-2018 16:49
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Flagey

Deze week ging het Klarafestival van start. De blikvanger in hun programmatie was voor mij de concertante versie van Pelléas et Mélisande... of eigenlijk Impressions de Pelléas, de bewerking van ene Marius Constant.

Opera, 10-3-2018 22:57
2 opmerkingen

Cavalleria rusticana in de Munt

Ik kon niet aan de verleiding weerstaan om een tweede keer naar Cav-Pag in de Munt te gaan, niet in het minst om ook de eerste bezetting van Cavalleria rusticana te horen met een magistrale Eva-Maria Westbroek.

Opera, 10-3-2018 8:56
5 opmerkingen

Cavalleria rusticana en Pagliacci in de Munt

Het is van 2002 geleden dat de Munt het tweeluik Cavalleria rusticana en Pagliacci opgevoerd heeft (toen weliswaar in het Koninklijk Circus). Maar met de mooie enscenering van Damiano Michieletto en het zinderende orkest onder leiding van Evelino Pidò bewijzen ze dat er toch nog plaats is in de Munt voor het populaire volbloed-Italiaans operarepertoire.

Opera, 8-3-2018 18:53
4 opmerkingen

Maart 2018

Maart is de maand van het klara-festival, waar onder andere een concertante Pelléas et Mélisande in pianoversie op het programma staat. De Munt brengt het bekendste operatweeluik Cav-Pag en Opera Vlaanderen herneemt de Gürbaca-productie van Parsifal.

Toekomstmuziek, 24-2-2018 9:29
0 opmerkingen